Foto: Reuters/Scanpix

Krievija Krimā realizē militāru intervenci un vēlas pussalā izveidot Krievijai draudzīgu marionešu valstisko veidojumu, uzskata Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts. Par to raksta aģentūra UNIAN.

"Krievijas militārā intervence Ukrainā ir acīmredzama. Iespējams, ka īstermiņa mērķis ir Krimā radīt marionešu "pusvalsti"," Bilts raksta savā "Twitter" kontā.

Citā ierakstā Bilts raksta: "Es baidos, ka Krimā pašlaik tiek izspēlēts scenārijs, ko mēs esam redzējuši jau agrāk. Krievija rada jaunas pelēkās zonas un iesaldētus konfliktus."

Vēstīts, ka Krimā turpinās saspringta situācija. Naktī uz ceturtdienu bruņoti uzbrucēji ieņēma Krimas parlamenta un valdības ēkas Simferopolē un pacēla virs tām Krievijas karogus. Ukrainas varas iestādes par šo iebrukumu ir ierosinājušas krimināllietu.

Tajā pašā dienā pie Simferopoles tika pamanīti 40 bruņutransportieri un pienāca ziņas par Krievijas armijas papildspēku nosūtīšanu uz Krimu.

Nākamajā dienā, 28. februārī, medijos parādījās informācija, ka Ukrainas robežu nelikumīgi šķērsojuši vairāk nekā 10 Krievijas militārie helikopteri "Mi-24". Bruņoti uzbrucēji pārņēma Simferopoles un Sevastopoles lidostas.

Sestdien virs Krimas ir pilnībā slēgta gaisa satiksme un ar kontrolposteņiem nobloķēti sauszemes ceļi, kas savieno Krimu ar kontinentu.

Ukrainas aizsardzības ministrs Igors Teņjuks 1. marta rītā paziņoja, ka Krievija turpina palielināt savu militāro klātbūtni Krimā. Viņš norāda, ka Ukrainas gaisa telpā bez atļaujas ielidojušas astoņas lidmašīnas un 10 helikopteri.

Krievijas karavīru skaits Krimā palielināts par 6000 cilvēku. Kaimiņvalsts militāristi bloķē administratīvās ēkās un armijas daļas, norāda ministrs.

Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs, kurš lūdza Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīdzību miera nodrošināšanā, sestdien atzina, ka "svarīgo objektu aizsardzībā" piedalās Krievijas karavīri.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!