Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietošanai Krievijā Veselības ministrija reģistrējusi pasaulē dārgāko medikamentu "Zolgensma", kuru izmanto pacientiem ar spinālo muskuļu atrofiju. Viena šī preparāta deva maksā aptuveni divus miljonus dolāru, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

"Zolgensma" ražo Šveicē bāzētā farmācijas korporācija "Novartis", kura dokumentus sava preparāta reģistrēšanai Krievijā iesniegusi jau 2020. gadā, ziņo "Currenttime". Pacientiem ar spinālo muskuļu atrofiju nepieciešama tikai viena pote ar dārgo preparātu visas dzīves laikā.

Spinālā muskuļu atrofija ir iedzimta slimība, kas ietekmē muguras smadzeņu kustību neironus. Krievijā ar to slimo vairāk nekā 800 cilvēki – gan pieaugušie, gan bērni. Pacientiem pakāpeniski atrofējas kāju, galvas un kakla muskuļi, jo organismā nedarbojas gēns, kas atbild par impulsa piegādi no muguras smadzenēm uz muskuļiem.

Vispirms cilvēks pārstāj staigāt, tad vairs nespēj patstāvīgi stāvēt un sēdēt. Seko elpošanas un rīšanas problēmas, attīstās pastāvīga pneimonija, līdz apstājas sirds. Krievijā ik gadu piedzimst ap 200 bērnu ar šo kaiti.

Ražotājs norāda, ka preparāts jāievada tiklīdz slimība ir atklāta – jo agrākā vecumā to izdarīs, jo lielāka būs efektivitāte. "Zolgensma" ir tik dārgs, jo izstrāde un klīniskie pētījumi izmaksā simtiem miljonus un pat miljardus dolāru, bet pieprasījums pēc šī preparāta ir zems, BBC skaidro Veselības ministrijas ģenētikas speciālists Sergejs Kucevs.

"Zolgensma" iepirkumu Krievijā organizē caur fondu "Labestības aplis", kas palīdz bērniem ar smagām, tostarp retām slimībām. Tā ir vienīgā organizācija valstī, kurai ir tiesības iepirkt valstī nereģistrētus medikamentus par valsts līdzekļiem. Fondam tiek novirzīti līdzekļi, ko iegūst no palielinātas nodokļu likmes iedzīvotājiem, kuru gada ienākumi pārsniedz piecus miljonus rubļu (60 tūkstoši eiro) gadā, skaidro "Cuerrenttime".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!