Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija "S-400 Triumf" pretgaisa aizsardzības sistēmas Turcijai sāks piegādāt jau 2019. gadā – par vienu gadu ātrāk nekā sākotnēji ziņots, vēsta "Al-Jazeera".

"Līgums par "S-400" piegādi Turcijai tiek īstenots atbilstoši līgumā noteiktajam laika periodam. 2019. gadā mēs sāksim pildīt šo vienošanos," norādīja Aleksandrs Mihējevs, kurš ir Krievijas valsts ieroču eksporta firmas "Rosoboronexport" vadītājs.

Turcija kļūs par pirmo NATO dalībvalsti, kurai piegādās šo Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu. Turcija to plāno iegādāties par 2,5 miljardiem ASV dolāru. "S-400" nav savienojama ar NATO sistēmām. ASV militārās amatpersonas un politiķi ir izteikuši bažas par Ankaras vēlmi iegādāties bruņojumu no Krievijas.

Cita starpā, Turcijas lēmums iegādāties "S-400" sistēmas no Krievijas, var ietekmēt arī "F-35" iznīcinātāju piegādi no ASV. Pagājušajā nedēļā ASV pret Turciju ieviesa sankcijas, lai panāktu, ka Turcija atbrīvotu aizturēto ASV mācītāju Endrjū Bransonu. Bransosns ir apsūdzēts par saistību ar neveiksmīgā apvērsuma mēģinājumu, kas Turcijā notika 2016. gadā. Ieviestās sankcijas radījušas lielus izaicinājumus Turcijas ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!