Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija sākusi plaša mēroga militārās mācības netālu no Kazahstānas robežas. Vairāk nekā četri tūkstoši karavīru un 400 militārās tehnikas izvietotas pierobežā, ziņo Kazahstānas medijs "Azeri Daily".

Militārie manevri notiek Krievijā, Astrahaņas reģionā, netālu no Kazahstānas robežas.

Medijs vēsta, ka militārās apmācības ir radījušas bažas, jo attiecības starp Kazahstānu un Krieviju ir "kļuvušas vēsākas".

Jau vēstīts, ka otrdien, 26.augustā, Minskā norisinājās Maskavas vadītās Muitas savienības valstu - Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas - samits, kurā piedalījās arī Ukrainas prezidents un Eiropas Savienības amatpersonas. Samita ietvaros tikās arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Samita laikā Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs solīja sadarbību ar Ukrainu.

Drīz pēc tam Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovksis paziņoja, ka Krievija drīzumā varētu radīt teritoriālas pretenzijas pret Kazhastānu, uzsverot, ka Kazahstānā tiek "kultivēta rusofobiska attieksme" un, ka katrā Kazahstānas mācību grāmatā ir pausta "pretkrieviska attieksme".

Pēc Žirinovska paziņojuma Nazarbajevs paziņoja, ka Kazahstānai ir tiesības izstāties no Eirāzijas Ekonomiskās savienības.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka šī gada, 29. maijā, Kazahstānas pilsētā Astanā Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas prezidenti parakstīja līgumu par Eirāzijas ekonomisko savienību, kam būtu jāstājas spēkā 2015. gada 1. janvārī.

Līgums izstrādāts jau kopš 2011. gada novembra, kad Putins, Lukašenko un Nazarbajevs pieņēma deklarāciju par Eirāzijas integrāciju. Tās pamatā ir Muitas savienības un Vienotās ekonomiskās telpas tiesiskā bāze, kuras normas tika optimizētas un pielāgotas saskaņā ar Vispasaules tirdzniecības asociācijas noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!