Krievijas Ģenerālprokuratūra uzdevusi Nodokļu ministrijai veikt pilna apjoma izmeklēšanu naftas giganta "Jukos" biznesa darbībā, trešdien ziņo Krievijas mediji.
"Mēs tagad sagatavojam inspekciju (..), mēs izmeklēsim visā valstī, katrā "Jukos" uzņēmumā," paziņoja nodokļu lietu ministra vietnieks Rinats Dosmuhamedovs. "Likums mums paredz divus mēnešus katram uzņēmumam, tādējādi tas prasīs laiku."

Šāda izmeklēšana ir jaunākais pavērsiens Krievijas tiesībsargājošo iestāžu kampaņā pret "Jukos".

Kompānija pirmdien brīdināja, ka, turpinoties tās un Kremļa konfliktam, ir iespējamas jaunas kratīšanas un aresti. "Šajā situācijā mēs nevaram izslēgt jaunas kratīšanas, tai skaitā centrālajā birojā. Šos cilvēkus nekas nespēs apturēt," preses konferencē paziņoja "Jukos" Juridiskā departamenta direktora vietnieks Dmitrijs Gololobovs.

Šādu viedokli "Jukos" jurists izteicis pēc tam, kad pagājušajā piektdienā bruņotas specvienības 16 stundas pārmeklēja kompānijas arhīvu, atsavinot dokumentus un datorus.

Tomēr nodokļu amatpersonu izmeklēšana, nebūdama tik teatrāla kā tiesībsaregājošo iestāžu darbinieku reids birojos, var nopietni apdraudēt kompānijas spēju veikt biznesa darījumus, jo varas iestādēm ir tiesības nedot darbiniekiem pieeju dokumentiem un neļaut zvanīt.

Daudzi analītiķi, uzņēmēji un opozīcijas politiskie spēki uzskata, ka konfliktu ir inspirējis Kremlis, kuru satrauc "Jukos" vadītāja Mihaila Hodorkovska arvien pieaugošā politiskā ietekme. Hodorkovskis, kas ir Krievijas bagātākais cilvēks, atbalstīja liberālās opozīcijas partijas, kuras pirms parlamenta un prezidenta vēlēšanām darbojās pret pašreizējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Hodorkovskim trešdien paredzēts atgriezties Maskavā pēc īsas vizītes ASV.

Akcijas pret "Jukos" sākās 2.jūlijā ar kompānijas mātes uzņēmuma - finanšu korporācijas "Menatep" - direktoru padomes priekšsēdētāja Platona Ļebedeva aizturēšanu. Ļebedevu tur aizdomās par valstij piederošās akciju sabiedrības "Apatit" 20% akciju paketes izkrāpšanu. Akciju paketes vērtība tiek novērtēta 283,14 miljonu dolāru (161, 96 miljonu latu) vērtībā. Par iemeslu krimināllietas ierosināšanai un Ļebedeva aizturēšanai bijis Krievijas Valsts domes deputāta Vladimira Judina iesniegums.

Pēc nedēļas Krievijas varas iestādes uzsāka izmeklēšanu "Jukos" nodokļu nomaksas lietās. Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka izmeklēšana notiek pret vairākām naftas kompānijām un tiek veikta pēc Valsts domes deputāta Mihaila Bugeras pieprasījuma sakarā ar aizdomām, ka "Jukos" un citas naftas kompānijas izvairījušās no nodokļu maksāšanas.

Pēc ārvalstu diplomātu izteikumiem, daudzas ārvalstu kompānijas ir lūgušas viņiem informāciju, kā pašreizējais konflikts var ietekmēt viņu biznesu Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!