Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dažas dienas pirms Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru vizītes Ukrainā Krievija sākusi laist kuģus uz Ukrainas Azovas jūras ostu Mariupoli, trešdien pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

"Kā sacīja viens no maniem kolēģiem, ES šodien ir salauzusi Azovas ledu. Dažas dienas pirms šīs vizītes sākuma Krievija sāka laist mūsu kuģus uz Mariupoli. Un tikai šīs vizītes fakts vien ir spiediena elements no mūsu Eiropas draugu un kolēģu puses," sacīja ministrs.

Eiropas ministru vizīte ir ļoti svarīga attiecībā uz Krievijas īstenotās Ukrainas ekonomiskās blokādes seku izvērtējumu, skaidroja Kļimkins.

"Krievijas stratēģija ir pakāpeniska Azovas jūras okupācija, ekonomiskā blokāde, destabilizācijas mēģinājums - viss, kas ir klasiskā Krievijas hibrīdstratēģija," viņš piebilda.

Otrdien kopīgā darba vizītē Mariupoli apmeklēja Kļimkins kopā ar Čehijas un Dānijas ārlietu ministriem Tomāšu Petršičeku un Andersu Samuelsenu.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā, kas savieno Melno un Azovas jūru, sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs tika ievainoti, Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots apcietinājums apsūdzībās par nelegālu robežas šķērsošanu.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!