Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija Serbijā plāno atvērt Aizsardzības ministrijas filiāli, lai tādējādi vēl vairāk padziļinātu abpusējo sadarbību ar savu ilgstošo sabiedroto un, visticamāk, apgrūtinātu Balkānu valsts attiecības ar Rietumiem, raksta "The Moscow Times".

Serbija, kura ietur militāro neitralitāti, ir ES kandidātvalsts un vienlaikus sens Krievijas sabiedrotais. Šis apstāklis pēc ES spiediena jau licis Serbijai septembrī paziņot par atturēšanos no militārām mācībām uz pusgadu, lai tādējādi izvairītos no piedalīšanās kopīgās militārās mācībās Baltkrievijā.

Serbija sadarbojas arī ar NATO, bet vairākkārt skaidri norādījusi, ka neplāno pievienoties Ziemeļatlantijas līguma valstu blokam. Serbu vidū joprojām 1999. gadā pieredzētā NATO bombardēšana, lai apturētu tās Bruņoto spēku zvērības un pārtrauktu tā dēvēto Kosovas karu, tiek uzskatīta par netaisnīgu pāridarījumu un noziegumu no Rietumu puses.

Krievijas premjers Mihails Mišustins pagājušajā nedēļā pavēlēja potenciālajam Aizsardzības ministrijas filiāles vadītājam inspicēt Serbijas militārās vienības, kurās ir Krievijas ražotie ieroči. Šādām inspekcijām vēl jāgūst atļauja arī no Serbijas puses. Krievijas puse uzsākusi darbu pie ministrijas filiāles atvēršanai nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanas.

Serbijas Bruņotie spēki ir bagātīgi bruņoti ar Krievijā ražotiem ieročiem, tostarp iznīcinātājiem, helikopteriem un tankiem. Serbijas enerģētikas sektors savukārt ir atkarīgs no Krievijas piegādātās naftas un dabasgāzes. Balkānu valstis plāno pieslēgties topošajam "TurkStream" dabasgāzes cauruļvadam, kas apejot Ukrainu, Krievijas resursus nogādās Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!