Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija ir tiešā veidā pastrādājusi kara noziegumus Sīrijā, nešķirojot mērķus bombardējot civiliedzīvotāju apdzīvotus rajonus, konstatēts ANO izmeklēšanā.

Tādi secinājumi izdarīti jaunākajā Neatkarīgās starptautiskās izmeklēšanas komisijas Sīrijā ziņojumā. Izmeklēšanas ietvaros pētīti notikumi no 2019. gada jūlija līdz šī gada janvārim, tostarp valdības un to atbalstošo spēku uzbrukumi tādiem civiliem mērķiem kā slimnīcas.

Jau iepriekš komisija ir norādījusi uz iespējamo Krievijas atbildību par kara noziegumiem, taču šī ir pirmā reize, kad tam ir atrasti droši pierādījumi, norāda "The Guardian".

Komisija izceļ divus gadījumus, kuros Krievijas lidmašīnas tieši bombardējušas civilos rajonus. Pirmais no tiem ir 22. jūlijā notikusi gaisa triecienu sērija tirgū Maarat en Nuumānā – blīvi apdzīvotā vietā 33 kilometrus uz dienvidiem no Idlibas.

Komisija apraksta, ka pirmajam triecienam tajā pašā vietā sekoja otrs, kad notikuma vietā jau atradās glābēji. Bojā gāja 43 civiliedzīvotāji, tostarp četri bērni. Ievainojumus guva 109 cilvēki.

Otrs incidents noticis 16. augustā pie Haasas - lidmašīnas bombardējušas atsevišķi no apdzīvotām vietām esošu pārvietoto civiliedzīvotāju nometni. Triecienā gāja bojā 20 cilvēki, tostarp astoņas sievietes un seši bērni. 40 personas tika ievainotas.

"Balstoties uz pieejamajiem pierādījumiem, tostarp aculiecinieku liecībām, videomateriāliem, attēliem, kā arī lidojumu vērotāju ziņojumiem, pārtvertiem lidojumu sakariem un agrīnās brīdināšanas novērojumu ziņojumiem, komisijai ir pamatots iemesls uzskatīt, ka katrā no augstāk minētajiem incidentiem piedalījās Krievijas lidmašīnas," teikts ziņojumā.

"Abos incidentos Krievijas Gaisa spēki nevērsa uzbrukumus pret konkrētiem militāriem mērķiem. Nešķiroti uzbrukumi civilās teritorijās ir pielīdzināmi kara noziegumam," secina ziņojuma autori.

Krievija vienmēr ir noliegusi atbildību par civiliedzīvotāju nogalināšanu Sīrijā, uzstājot, ka tās gaisa atbalsts prezidenta Bašara al Asada spēkiem ir vērsts tikai pret "teroristu grupām".

Izmeklēšanas komisiju Sīrijā notiekošo cilvēktiesību pārkāpumu dokumentēšanai 2011. gadā izveidoja ANO Cilvēktiesību padome.

Pilsoņu karš Sīrijā notiek kopš 2011. gada. Krievija konfliktā atbalsta prezidenta Bašara al Asada spēkus. Pašlaik lielākais konflikta punkts ir Idlibas province, kur Sīrijas valdības un Krievijas spēki konfrontē ar Turcijas atbalstītiem kaujinieku grupējumiem un turku karavīriem.

Karā gājuši bojā aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, bet miljoni ir pametuši savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!