Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija Bašara al Asada režīma kontrolētajās Sīrijas teritorijās rekrutējusi ap 300 iepriekš galvenokārt Irānai pakļautajos grupējumos karojušus kaujiniekus karošanai Lībijā līdzās Halīfa Haftara vadītajam grupējumam "Lībijas Nacionālā armija", apgalvo Turcijas medijs "Anadolu Agency".

Jau iepriekš izskanējis, ka Krievija uz Lībiju nosūtījusi pašu privāto bruņoto grupējumu kaujiniekus. Tie esot lielākais sauszemes atbalsts paša Haftara spēkiem pret otrai Lībijas valdībai lojālajiem spēkiem, kuriem līdzās karo Turcijas karavīri, kā arī Turcijas rekrutēti Sīrijas opozīcijas kaujinieki.

Krievija tagad rekrutējusi galvenokārt grupējuma "Shabiha" kaujiniekus, no kuriem vairākums ir sīrieši, kā arī grupējumu "Fatimiyyun", "Zeynebiyyun" un tā dēvētās "Jeruzalemes brigādes" kaujiniekus, kuru vidū ir arī afgāņi, irākieši, palestīnieši un citu tautu pārstāvji, kurus iepriekš karam Sīrijā vervēja, sagatavoja un bruņoja Irāna.

Krievijas nosūtīto algotņu vidū esot arī no Sīrijas Deir ez Zoras reģiona Dablanas pilsētas nākuši agrākie teroristu grupējuma "Daesh" kaujinieki. Viņi pēc divarpus gadu karošanas džihādistu rindās lēmuši atgriezties dzimtajā pusē, kuru tagad ar Irānas un Krievijas spēku palīdzību kontrolē Sīrijas armija, un noslēguši "kompromisu", pievienojoties "Jeruzalemes brigādei".

Algādži pirms nosūtīšanas uz Lībiju izgājuši Krievijas apmācības programmu tās militārajās bāzēs Sīrijas Latākijas provincē. Viņiem katram tiekot maksāts no 1000 līdz 1500 ASV dolāriem mēnesī, apgalvo Turcijas aģentūra.

Līdz ar to Turcijas medijs lēš, ka kopumā Krievija uz Lībiju karošanai vienā frontē ar Haftara spēkiem sagatavojusi un nosūtījusi jau ap 2000 vīru. Haftaram līdzās vietējiem spēkiem un Krievijas sūtītajām militārpersonām pakļauti arī Sudānas grupējuma "Džandžavīd" ("Cancavid") kaujinieki, kā arī čadiešu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!