Krievijas Aizsardzības ministrija izsludinājusi konkursu par 10 300 medaļu izgatavošanu Sīrijas operācijas dalībniekiem.

Vienlaikus tiks pasūtīts arī attiecīgs skaits apliecību par šāda apbalvojuma saņemšanu. Šis skaitlis ļauj gūt zināmu priekšstatu par operācijas vērienu.

Krievijas vienotās iepirkumu sistēmas interneta vietnē norādīts, ka minētā iepirkuma summa pārsniegs 2,2 miljonus rubļu (28 300 eiro).

Sociālajos tīklos jau izplatījušās fotogrāfijas un skenēti attēli, kuros redzama zelta krāsas medaļa, kurā iegravētas lidmašīnas un karakuģis ar Sīrijas kontūru fonā.

Russian artillery convoy (152 mm 2A65). pic.twitter.com/TA3Xok6L9U
— Morant Mathieu (@MathieuMorant) March 28, 2016

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara al Asada pusē iesaistījās septembra beigās. Kā rakstījuši Krievijas mediji, "tā ir pirmā plaša mēroga militārā operācija pēcpadomju Krievijas vēsturē ārpus bijušās Padomju Savienības robežām".

14. martā prezidents Vladimirs Putins negaidīti deva rīkojumu aizsardzības ministram Sergejam Šoigu sākt Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta lielākās daļas atvilkšanu, paziņodams, ka "Aizsardzības ministrijai un Bruņotajiem spēkiem izvirzītais uzdevums ir pilnībā izpildīts".

Kā vēstīja Krievijas mediji, 17. martā Putins jau pasniedzis valsts apbalvojumus Sīrijas operācijas dalībniekiem. Tobrīd ceremonijā Kremļa Jura zālē bijuši klāt aptuveni 700 karavīri, bet apbalvojumi pasniegti pusotram desmitam, taču vienlaikus likts saprast, ka "netiks aizmirsti arī pārējie".

Uzrunājot klātesošos, Putins izteicies, ka tehnikas resursus un munīciju "labāk tērēt kaujā nekā poligonā". "Jūs, profesionāļi, to saprotat labāk kā jebkurš cits," viņš piebildis.

Lēsts, ka visa Sīrijas operācija Krievijai no 2015.gada budžeta līdzekļiem izmaksājusi 38,4 miljardus rubļu.

Lai gan Kremlis noliedzis, ka Sīrijā Krievijas spēki būtu veikuši sauszemes operācijas, amatpersonas nesen atzina, ka Maskavas intervencē bijuši iesaistīti arī īpašo uzdevumu spēku kontingenti. AFP žurnālisti pagājušajā nedēļā pie Sīrijas senpilsētas Palmīras novērojuši arī Krievijas artilēriju darbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!