Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas bruņojuma eksporta uzņēmums paziņojis, ka tas Venecuēlā izveidojis mācību centru armijas helikopteru pilotiem, ar šo vēsti nākot klājā pēc plašās rezonanses, ko starptautiskajā sabiedrībā izraisījusi negaidītā Krievijas karavīru ierašanās Dienvidamerikas valstī.

Mācību centrs tika atklāts piektdien, "klātesot Krievijas un Venecuēlas speciālistiem", pavēstīja Krievijas bruņojuma korporācijas eksporta uzņēmuma "Rosoboronexport" pārstāvis sakariem ar presi.

Centrs, kurā tiks apmācīti Krievijā ražoto helikopteru "Mil" piloti, izveidots, balstoties "Rosoboronexport" līgumā ar Venecuēlas valsts militārās rūpniecības uzņēmumu "Cavim", skaidroja Vjačeslavs Davidenko.

Krievija vēlas "padziļināt sadarbību ar [Venecuēlas] Aizsardzības ministriju", viņš piebilda.

Venecuēla ir Krievijas lielākais klients Latīņamerikā, un tā jau "lielā apjomā saņēmusi Krievijas bruņojumu un militārās tehnoloģijas", arī reaktīvos iznīcinātājus "Sukhoi 30-MK2", helikopterus "Mil", tankus, bruņutransportierus, pretgaisa aizsardzības sistēmas un automātus "Kalašņikov", norādīja Davidenko.

"Tādejādi valsts varējusi ļoti īsā laika posmā iegūt nopietnu potenciālu, ievērojami nostiprinot nacionālo drošību un aizsardzības jaudas," skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

23. martā netālu no Karakasas ieradās divas Krievijas gaisa spēku lidmašīnas ar aptuveni 100 Krievijas karavīriem. ASV valdība uzskata, ka karavīru vidū ir arī specvienību karavīri un kiberdrošības speciālisti.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien Krievijai pieprasīja izvest savus karavīrus no Venecuēlas un brīdināja, ka izskatītas tiek "visas iespējas", lai to panāktu.

ASV varētu Krievijai noteikt jaunas finanšu sankcijas, ja tā turpinās iejaukties Venecuēlā, piektdien brīdināja Trampa īpašais sūtnis Venecuēlas jautājumos Eliots Eibramss.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp prezidentu Nikolasu Maduro un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!