Krievija slepeni kontrolē gāzes eksportu no Turkmenistānas uz Ukrainu, paziņoja Ukrainas slepenā dienesta SBU priekšsēdētājs Oleksandrs Turčinovs.
SBU izmeklēšanā noskaidrots, ka Krievijas kompānijas gandrīz pilnībā kontrolē dabas gāzes sūtījumus no Turkmenistānas, kuru vērtība pagājušajā gadā sasniedza divus miljardus ASV dolāru (1,15 miljardus latu).

Turkmenistānas gāzes piegādes Ukrainai oficiāli nodrošina Austrijas kompānija "Raiffeisen Investment AG", kas ir viena no aktīvākajām kompānijām enerģētikas jomā Austrumeiropā un kas darbību reģionā veic ar kompānijas "RusUkrEnergo" starpniecību.

SBU izmeklēšanā par "RusUkrEnergo" sūtījumiem un banku pārskaitījumiem atklājies, ka "Raiffesen" iesaistīšanās ir tikai aizsegs, kas slēpj Krievijas dabas gāzes gigantu "Gazprom", paziņoja Turčinovs.

Ja šīs apsūdzības izrādīsies patiesas, tās varētu šokēt Ukrainas jauno eiropeisko valdību, kas dabas gāzes importu no Turkmenistānas raksturo kā būtisku soli, lai nodrošinātu Ukrainas enerģētisko neatkarību no Krievijas.

Turčinovs pavēstīja, ka Ukrainas iepriekšējā vadība Leonīda Kučmas vadībā kopā ar "Gazprom" un Krievijas valdību izplānojuši šādu biznesa shēmu, Krievijas saistību slēpjot aiz "Raiffeisen".

Izmeklēšanā noskaidrots, ka katru gadu starp "Gazprom" un korumpētajām Ukrainas un Krievijas valdības amatpersonām sadalīti vairāk nekā 200 miljoni ASV dolāru, paziņoja Turčinovs.

"Vienošanās par [patieso īpašnieku slēpšanu] noslēgta valdības augstākajos līmeņos gan Ukrainā, gan Krievijā. Ir skaidrs, ka amatpersonas abās valstīs tieši saņem naudu no šī biznesa," viņš sacīja.

Turčinovs solīja, ka tuvāko nedēļu laikā tiks izvirzītas apsūdzības "vairākiem desmitiem" vadošo amatpersonu Ukrainas valdības enerģētikas kompānijā "Ukrnafta", kam pieder daļa Turkmenistānas gāzes piegāžu biznesā.

Kompānija "RosUkrEnergo" 2004.gada jūnijā no Ukrainas valdības ieguva monopoltiesības Turkmenistānas gāzes transportēšanai caur Ukrainu un sāka šīs operācijas 2005.gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!