Foto: AP/Scanpix/LETA

Aizvadītais gads Krievijā gan iekšpolitiskā, gan ārpolitiskā perspektīvā pagājis ar vairākiem interesantiem notikumiem, pavērsieniem un paziņojumiem. Tas raisījis jautājumus par to, ko no Krievijas sagaidīt tuvākā un tālākā nākotnē. Lai apspriestu galvenās aktualitātes austrumu lielvalsts politikā, portāls "Delfi" uz sarunu aicināja Lielbritānijas ekspertu Keiru Džailsu.

Džailss (attēlā zemāk) ir grupas “Conflict Studies Research Centre” direktors. Akadēmiskajā karjerā eksperts pievērsies jautājumiem, kas saistīti ar Krievijas politikas un drošības jautājumiem. Krievijas iekšpolitikas, ārpolitikas un drošības aspektus Džailss analizējis arī vairākās publikācijās.

Redzams, ka Krievijas sabiedrība aizvadītajā gadā izrādījusi neapmierinātību ar valdības darbu. Tas atspoguļojies protestos pret pensionēšanās vecuma palielināšanu, demonstrācijās Maskavā, kā arī Maskavas pašvaldības vēlēšanu rezultātos. Ko tas mums pasaka par prezidenta Vladimira Putina valdību? Vai viņš zaudē savas varas pozīcijas?

Nē, protams, nezaudē. Viņš atbild uz izaicinājumiem, kuri pat, iespējams, tieši neapdraud viņa varu, tradicionālā Krievijas manierē. Mēs redzam sadursmi starp Krievijas varas iestādēm un ļoti jaunu Krievijas paaudzi, kura nav pieredzējusi grūtības, ko rada politiskā aktivitāte.

Redzam arī, ka Krievijas valdība uz protestiem atbild dažādi. Ja tie ir reģionāli protesti, kuri nerada izaicinājumus politiskajai sistēmai, tad pret tiem [varas iestādes] izturas visai toleranti. Tomēr, ja tiek radīti izaicinājumi pašreizējai politiskajai struktūrai, tad pret tiem vēršas nekavējoties un brutāli.

Vai šī jaunā paaudze var kļūt par Putina lielāko izaicinājumu tieši tāpēc, ka tā nav pieredzējusi smagākās sekas, ko var radīt vēršanās pret Kremli, un attiecīgi mazāk baidās no Putina režīma?

Domāju, ka ilgtermiņā cilvēki sapratīs, pret ko cīnās un ka visu dzīvi nevar veltīt politiskām aktivitātēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!