Foto: Reuters/Scanpix

Šonedēļ Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem bija iespēja uzklausīt Krievijas opozīcijas politiķu, žurnālistu un sabiedrisko aktīvistu vēstījumu par Vladimira Putina režīmu Krievijā, kurā tika pausts, ka Krievija šodien neatpaliek no Staļina režīma laikā piedzīvotā, informēja EP deputāta Kārļa Šadurska (V) padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Mārtiņš Langrāts.

Dalībnieki no Krievijas aicināja Eiropas līderus atbalstīt cilvēktiesības, vārda brīvību un demokrātiskos centienus Krievijā. Borisa Ņemcova - Krievijas opozīcijas līdera - vēstulē EP pausts aicinājums ieviest Eiropas Magņitska aktu jeb likumu, kas aizliegtu Krievijas varas virsotnēm tuvām personām no tā sauktā Magņitska saraksta turēt Rietumu bankās savu Krievijā sazagto naudu, par kuru tās pērk īpašumus, sūta savus bērnus Rietumu augstskolās.

Vēstulē pausts arī aicinājums ES valstu līderiem boikotēt Soču olimpiskās spēles. Proti, šis aicinājums neattiecas uz sportistiem, bet uz politiķiem, jo Putina režīmam šīs spēles ir galvenokārt politiska demonstrācija un netiešs veids panākt iluzoru sava režīma leģitimitāti, ja ES valstu līderi piedalās šajā Putina slavas pasākumā.

"Varētu jautāt, kāda mums gar to daļa, jo tā ir Krievijas iekšpolitiska lieta? Taču ir jāatceras arī visai nesena pagātne pirms 25 gadiem. Jā, tieši šajās dienās aprit 25 gadi, kopš Latvijas Tautas frontes dibināšanas - vienas no organizācijām, kas lika pamatus Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai. Tolaik viens no svarīgākajiem uzdevumiem bija pārliecināt pasauli atbalstīt mūsu neatkarības atgūšanas centienus," atgādināja Šadurskis.

"Mūsu - Latvijas - interesēs ir dzīvot blakus demokrātiskai, prognozējamai lielvalstij, kura respektē cilvēktiesības un vārda brīvību. Vadoņa ģeopolitiskā apetīte ir liela, mēs esam kaimiņos un primāro interešu zonā. Latvijas viens no drošības pamatelementiem ir tāda Krievija, kurā ir patiesa un Rietumu tradīcijām balstīta demokrātija, vārda brīvība un cilvēktiesības," uzsvēra EP deputāts.

Uzstāšanās laikā EP Krievijas opozicionāri uzsvēra, ka Krievija šodien neatpaliek no Staļina režīma laikā piedzīvotā. Ārpasaulei to saprast vai zināt ir gandrīz neiespējami, jo režīms ar represīvām metodēm visus, kas vēlas pacelt galvu un ko teikt, iespundē cietumā. Savukārt ārpasaule metodiski tiek barota ar demokrātiskai pasaulei pieņemamām un saprotamām ziņām.

"Tikai nezin kādēļ ik pa brīdim izlien kāda āža kāja? Kaut vai pavisam nesenie notikumi ar "Green Peace" arestētajiem aktīvistiem Arktikā. Nafta un gāze ir galvenais resurss, kas Putinam ļauj īstenot vārda brīvības un cilvēktiesību ierobežošanu Krievijā," sacīja opozicionāri.

Tiesa, opozicionāri uzsvēra, ka nafta un gāze tiek realizēta Rietumos, un retoriski arī jautāja, vai tie Rietumvalstu "Green Peace" aktīvisti, kas šobrīd atrodas arestā Krievijā, tiks upurēti naftas un gāzes vārdā.

"Tas vēlreiz pierāda, ka Latvijai ir jāizmanto gan savas zināšanas un spējas, gan Eiropas Savienības fondu nauda, lai veicinātu savu enerģētikas neatkarību," teica Šadurskis.

"Ir pavisam cita lieta, ka mēs, esot tuvāk lielajam kaimiņam un ar iespējām gūt pilnīgāku informāciju, uz Kremļa oficiālo informāciju jau reizēm skatāmies ar šaubām. Tomēr vēl citādāk ir tad, ja par to runā paši krievi. Fakti, ko vēstī Krievijas opozīcija, ir raksturojami kā totāls vārda brīvības trūkums, nesaudzīga izrēķināšanās ar politisko opozīciju, varas kliķes - Kremlim pietuvinātās elites - visatļautība un greznība, kas tiek īstenota Rietumeiropas valstīs," bilda Šadurskis.

Šobrīd Krievijā politieslodzīto ir gandrīz tikpat daudz, cik PSRS 1975. gadā - tad to bija 118, bet patlaban to nedaudz vairāk nekā 100. "Vienīgais periods, kad Krievijā nebija politieslodzīto bija deviņdesmitie gadi, bet tad arī Putins atradās vēl attālu no milzīgas politiskās varas," informēja Šadurskis.

"Maskava ir politiskās varas, Krievijas ekonomikas centrs, režīms, kas savās rokās koncentrējis visu. Labi dzīvo tie krievi Maskavā un Krievijā, kuri pakļaujas politiskā centra - Kremļa vadības - svirām. Taču, skatoties uz Krievijas tautu kopumā, tā ir neliela saujiņa. Diemžēl ārpasaulei saujiņas balsi un vajadzības sadzirdēt nav iespējams, jo priekšā ir liels dzelzs priekškars. Ja kāds paceļ galvu, pat ar pietiekamiem finanšu resursiem, tad tāds ātri atrod savu vietu uz Sibīrijas nārām," šādus faktus un secinājumus EP sniedza Krievijas opozicionāri.

"Piemēram, naftas giganta JUKOS dibinātājs un īpašnieks Mihails Hodorkovskis, spilgts opozicionārs Putinam 2005. gadā, šobrīd atrodas Putinam drošā vietā - kolonijā Sibīrijā," stāstīja opozicionāri.

"Dzīves realitāte Krievijā ir cita. Vienkāršā krievu tauta cieš trūkumu un dzīvo elementārā izdzīvošanas līmenī. Jājautā, cik daudzi krievi Krievijā zina, ka tautieši Latvijā saņem divas pensijas - vienu no Krievijas, otru Latvijas? Šāda divkosība apliecina Putina ģeopolitiskās, nevis savas tautas intereses," atklāja pieaicinātie opozicionāri.

Krievijas opozicionāri aicināja Rietumu politisko eliti boikotēt Soču olimpiskās spēles, kas Putinam ir tikai aizsegs, lai Rietumu pasaulei demonstrētu demokrātiju, Krievijas spēku un varēšanu. Ja Rietumu pasaules politiskie līderi spētu boikotēt Soču olimpiskās spēles, tas ne tikai iedragātu Putina patmīlību, bet politiski liktu vairāk rēķināties ar Rietumu sabiedrību.

"Katru Rietumu kompromisa piedāvājumu Putins uztver kā vājuma pazīmi. Putina lielākā vērtība, kas izraisa cieņu, ir spēks. Labākais veids, kā viņam būtu to sajust, ir Soču olimpisko spēļu boikots," aicināja Krievijas opozicionāri.

"Arī mēs, latvieši, esam uz savas ādas izbaudījuši politiskā kompromisa piedāvājuma "augļus", atdodot Abreni," bilda Šadurskis.

Konferencē EP piedalījās viens no politiskās partijas RPR-PARNAS līderiem Iļja Jašins, Krievijas vides aktīviste, Himku mežu aizstāvības kustības vadītāja Jevgēņija Čirikova, Krievijas opozīcijas padomes koordinators, kustības "Solidarnost" aktīvists un Modernās Krievijas institūta padomnieks Vladimirs Kara-Murza un Krievijas žurnālists Oļegs Kašins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!