Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas armija Ukrainā, visticamāk, nespēs uzturēt patlabanējo kauju līmeni un šogad, domājams, nespēs sagrābt lielas teritorijas, trešdien paziņoja ASV Nacionālās izlūkošanas direktore Evrila Heinsa.

Pēc nopietnajām neveiksmēm un lielajiem zaudējumiem kaujas laukā "mēs neprognozējam, ka Krievijas armija šogad pietiekami atgūsies, lai gūtu lielus teritoriālus ieguvumus", Senāta Izlūkošanas komitejā sacīja Heinsa.

Tomēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins, "visticamāk, kalkulē, ka laiks strādā viņa labā", norādīja Heinsa.

Putins, kā šķiet, uzskata, ka kara paildzināšana, ik pa laikam kaujās ieturot pauzes, "viņam varētu būt labākais atlikušais ceļš, lai galu galā nodrošinātu Krievijas stratēģiskās intereses Ukrainā, pat ja tas prasīs gadus".

Gadu pēc pilnmēroga kara sākuma nespējot sasniegt operācijas primāros mērķus, Putinam, iespējams, ir labāka izpratne par viņa bruņoto spēku ierobežojumiem, sacīja Heinsa, paužot ASV izlūkošanas kopienas viedokli.

Maskavas militārās jaudas tagad būtiski ierobežojuši zaudējumi karavīru rindās un bruņojuma sarukums, ko saasina ASV un to sabiedroto noteiktie tirdzniecības ierobežojumi un sankcijas, viņa piebilda.

Putins, "tagad, kā šķiet, ir fokusējies uz pieticīgākiem militāriem mērķiem", pavēstīja Heinsa. "Ja Krievija neuzsāks obligātu mobilizāciju un nenodrošinās būtiskas trešo pušu munīcijas piegādes, viņiem būs arvien problemātiskāk uzturēt pat patlabanējo uzbrukuma operāciju līmeni."

Tā rezultātā var notikt "pilnīga pāreja" uz patlaban okupēto teritoriju noturēšanu un aizsardzību, viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!