Foto: LETA
Krievijas specdienesti izmeklē lietu par spiegošanu, kurā iesaistīts Igaunijas pilsonis Raivo Susi, kurš nodarbojas ar reaktīvo lidmašīnu remontu un pārdošanu un kuru pagājušajā nedēļā aizturēja Maskavā, piektdien ziņu aģentūru "Interfax" informēja viņa advokāts Anatolijs Tolpegins.

"Susi tika aizturēts Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā ceturtdien, 11.februārī. Pēc tam viņam piedāvāja aizbraukt uz Lubjanku [Krievijas Fedrālo drošības dienestu]. Nākamajā dienā saskaņā ar Lefortovas tiesas lēmumu viņam [noteica drošības līdzekli] apcietinājumu uz diviem mēnešiem," stāstīja advokāts, norādot, ka Susi tiek apsūdzēts spiegošanā un apsūdzības saistītas ar notikumiem 2004.-2007.gadā.

Viņš teica, ka tūlīt pēc aizturēšanas Susi tika iecelts valsts apmaksāts advokāts un apmēram nedēļu ģimene nezināja, kas ar viņu notiek.

"Pašlaik Susi atrodas Lefortovas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Pašlaik ir pāragri runāt par virzienu, kādā attīstīsies viņa lieta, jo izmeklēšanas darbības pašlaik nenotiek. Aizstāvība ir pārsūdzējusi apcietinājumu, bet sūdzības izskatīšanas datums pagaidām nav noteikts," klāstīja Tolpegins.

Advokāts sacīja, ka Susi kategoriski noliedz viņam izvirzītās apsūdzības un pieļauj, ka ir kļuvis par Krievijas un Igaunijas starpvalstu attiecību ķīlnieku.

"Susi pieļauj, ka pretenzijas pret viņu nav saistītas ar viņa veiktajām darbībām, bet gan ir saistītas ar politiskiem un diplomātiskiem iemesliem," viņš paskaidroja un norādīja, ka uzņēmējs nav atteicies no liecību sniegšanas.

Igaunijas Drošības policijas preses sekretārs Harriss Pūseps piektdien paziņoja, ka Drošības policija ir informēta par Susi aizturēšanu un ka viņam konsulāro palīdzību sniedz Igaunijas Ārlietu ministrija.

Krievijas specdienesti komentārus par šo lietu nesniedz.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka uzņēmējs Susi ir vairāku Igaunijas uzņēmumu, kas nodarbojas ar mācību reaktīvo lidmašīnu apkopi, remontu, apkalpošanu un pārdošanu, īpašnieks. Viņa klientu vidū ir bijuši miljonāri no avioklubiem Krievijā, Lielbritānijā, ASV un Rietumeiropā. Kādā 1994.gada publikācijā teikts, ka Susi "uz Rietumiem nogādājis veselu eskadriļu mācību iznīcinātāju, ar kuriem pietiktu visu Igaunijas Gaisa spēku apgādāšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!