Krievijas no šodienas stājas spēkā jaunais likums "Par Krievijas Federācijas pilsonību", kas, salīdzinot ar 1993.gada likumu, paredz stingrākus noteikumus Krievijas pilsonības iegūšanai. Kā uzsvēris Krievijas valsts prezidenta Vladimira Putina palīgs Sergejs Jastržembskis, likums atbilst Eiropas konvencijai pilsonības jautājumos.
Dokuments nosaka Krievijas pilsonības pamatprincipus un jēdzienus, kā arī padara stingrākus salīdzinājumā ar patlaban spēkā esošo likumdošanu pamatojumu, noteikumus un kārtību tās iegūšanai.

Galvenā atšķirība no iepriekšējā pilsonības likuma ir prasība pretendentam atteikties no visām citām pilsonībām. Tajā pašā laikā tas nenozīmē atteikšanos no dubultpilsonības. Krievijas pilsonim ir tiesības vērsties citā valstī, lai iegūtu tās pilsonību.

Ja agrāk kā pamatojums pilsonības iegūšanai derēja trīs Krievijā nodzīvoti gadi kopš uzturēšanās atļaujas saņemšanas, tad tagad minēts piecu gadu termiņš. Turklāt pilsonības saņēmējam obligāti jāzina krievu valoda un valsts konstitūcija.

Par pamatu atteikumam piešķirt pilsonību var kļūt "tīša noziegumu izdarīšana", taču valsts prezidentam tiek dotas ekskluzīvas tiesības piešķirt Krievijas pilsonību personām, kuras saņēmušas atteikumu.

Saskaņā ar likumu tiesības saņemt Krievijas pilsonību pēc vienkāršotās shēmas zaudē bijušās PSRS pilsoņi, kuri dzimuši Krievijas Federācijas teritorijā, bet kuriem ir citas valsts pilsonība. Tagad viņi tiks pielīdzināti visām pārējām to personu kategorijām, kuri vēlas dzīvot Krievijā.

Krievijas Valsts dome likumprojektu "Par Krievijas Federācijas pilsonību" trešajā lasījumā apstiprināja 2002.gada 19.aprīlī, bet prezidents Vladimirs Putins to parakstīja 3.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!