Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu par tautas nobalsošanas konstitūcijas labojumu apstiprināšanai sarīkošanu 22. aprīlī, teikts Kremļa oficiālajā tīmekļa vietnē.

Visi konstitūcijas labojumi tiks ietverti vienā jautājumā: "Vai jūs piekrītat izmaiņām Krievijas Federācijas Konstitūcijā?".

16. martā Krievijas Konstitucionālā tiesa apstiprināja Putina rosināto pamatlikuma labojumu likumību, tostarp to, ka līdz ar izmaiņām konstitūcijā tiek no jauna uzskaitīti prezidēšanas termiņi, sniedzot Putinam iespēju kandidēt uz prezidenta krēslu arī pēc esošā termiņa beigām.

Putins veikt izmaiņas konstitūcijā rosināja gada sākumā. Starp viņa sākotnēji piedāvātajām izmaiņām nebija paredzēts sākt viņa prezidentūras termiņu uzskaiti no nulles.

Vairākās Krievijas pilsētās aizvadītajā nedēļas nogalē notika protesti pret izmaiņām, kas ļauj Putinam atsārtoti pretendēt uz prezidenta krēslu pēc esošā termiņa beigām 2024. gadā.

Krievijas zinātnieki, juristi, žurnālisti un rakstnieki ir publicējuši atklāto vēstuli, kurā Putina veiktās konstitūcijas izmaiņas sauc par nepieļaujamām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!