Foto: Kadrs no video

Maskavas Tveras rajona tiesa pirmdien atzina, ka internetā pieejamā ASV veidotā amatierfilma "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") uzskatāma par ekstrēmistisku, un nolēma, ka tās izplatīšana Krievijas teritorijā tiek aizliegta.

Tiesa norādīja, ka filma "vairo reliģisko neiecietību Krievijā".

Tiesnesis Jevgeņijs Komisarovs pirmdien nolasīja vien sprieduma secinājumu daļu, bet pilns spriedums būs pieejams piektdien.

"Šo lēmumu mēneša laikā no pilnā sprieduma nolasīšanas var apstrīdēt apelācijas kārtībā," piebilda tiesnesis.

Kopš nonākšanas atklātībā 11.septembrī kristiešu ekstrēmistu veidotā filma izraisījusi plašus protestus musulmaņu pasaulē, kuros gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku.

Filmā "Innocence of Muslims" musulmaņu pravietis Muhameds ir parādīts kā piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu.

Filmas veidotājs Nakula Beslijs Nakula ceturtdien tika aizturēts ASV pilsētā Losandželosā, un tiesnese viņam noteica apcietinājumu bez iespējamas atbrīvošanas pret drošības naudu par pirmstermiņa atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu, kas viņam piecus gadus aizliedz izmantot datorus vai internetu. Nakulam 2010.gadā par bankas apkrāpšanu tika piespriests gada un deviņu mēnešu cietumsods, taču viņš 2011.gadā tika atbrīvots pirms termiņa.

Laikraksts "Los Angeles Times" vēstīja, ka filmas scenārija autors Stīvs Kleins, "Media for Christ" vadītājs Džozefs Nasralla un filmas uzņemšanas galvenais organizators Nakula ir iedvesmojušies no 77 gadus vecā Kalifornijas koptu sludinātāja Zakarijas Botrosa, kurš saviem sekotājiem māca, ka pravietis Muhameds esot bijis nekrofils, homoseksuālis un pedofils.

55 gadus vecais amerikānis Nakula Kalifornijas dienvidos ir nekustamo īpašumu attīstītājs un pieder kristiešu koptu kopienai. Viņš laikrakstam "Wall Street Yournal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā ir pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ". Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džounss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!