Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV amatpersonas sestdien apliecinājušas raidsabiedrībai CNN, ka Krievija Ukrainā pagājušajā nedēļā izmantojusi hiperskaņas raķetes, norādot, ka tas ir pirmais zināmais gadījums, kad šādi ieroči lietoti kaujas apstākļos.

"Amerikas Savienotajām Valstīm bija iespēja izsekot šo raķešu palaišanai reālajā laikā," norādījuši avoti. Vašingtonā uzskata, ka hiperskaņas raķešu palaišanas mērķis bijis izmēģināt šos ieročus un vienlaikus parādīt Rietumiem, ka Krievijai ir tāds potenciāls.

Krievijas Aizsardzības ministrija sestdien paziņoja, ka iepriekšējā dienā ar hiperskaņas raķetēm "Kinžal" iznīcinājusi munīcijas noliktavu Ukrainas rietumos, Ivanofrankivskas apgabala Deļatinas ciemā. CNN norāda, ka tai nav iespēju pārbaudīt šo konkrēto informāciju.

Tikmēr Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ignats apliecinājis aģemtūrai AFP, ka munīcijas noliktavai Deļatinā tiešām trāpīts, bet norādījis, ka viņam nav informācijas par raķetes tipu.

Par to, ka Krievijai ir šādas raķetes, prezidents Vladimirs Putins paziņoja 2018. gadā, nodēvējot tās par "ideālu ieroci". Par jauniem šādu raķešu izmēģinājumiem mācību laikā Kremlis ziņoja februārī, dažas dienas pirms iebrukuma Ukrainā.

Hiperskaņas raķetes lido ar ātrumu, kas vismaz piecas reizes pārsniedz skaņas ātrumu. Atšķirībā no ballistiskajām raķetēm tās pārvietojas pa zemu trajektoriju un lidojumā var mainīt virzienu, tāpēc ir grūti pārtveramas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!