Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kompānijas "Maxar" uzņemtie satelīta attēli lieicna, ka Krievijas kuģi Ukrainā zagtos graudus izved uz Sīriju, raksta aģentūra "Reuters".

Maijā divi beramkravu kuģi ar Krievijas karogu piestāja Krievijas okupētās Krimas ostā Sevastopolē, tur tie piekrauti ar graudiem, redzams 16. jūnijā izplatītajos ASV kompānijas "Maxar" attēlos.

Dažas dienas vēlāk tie paši kuģi fiksēti pietauvoti Sīrijā ar atvērtām lūkām, kur tos gaidīja graudu izvešanai sagatavotu kravas automašīnu rinda. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms uztur ciešas attiecības ar Maskavu.

Vēl viens kuģis, kurā krauti graudi, Sevastopolē nofotografēts arī jūnijā, norāda "Maxar".

Jau ziņots, ka Ukraina apsūdz Krieviju graudu zādzībā no okupantu ieņemtajām Ukrainas teritorijām. Vairāk par to var lasīt šeit.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā draud izraisīt nopietnu pārtikas krīzi, jo Krievija un Ukraina kopā nodrošina aptuveni 29% no pasaules kviešu eksporta.

Rietumvalstis ir apsūdzējušas Krieviju globāla bada riska radīšanā, slēdzot Ukrainas Melnās jūras ostas.

8. jūnijā Ukrainas Lauksaimniecības ražotāju apvienība ziņoja, ka Krievija Ukrainā ir nozagusi aptuveni 600 000 tonnu graudu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!