Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma Krievijas spēki Ukrainā ir zaudējuši aptuveni trešdaļu savu moderno tanku, paziņojis Ukrainas Iekšlietu ministrijas padomnieks Viktors Andrušivs.

"Pirms Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu tās bruņojuma arsenālā bija vairāk nekā 3000 modernu tanku, no kuriem tagad trīs mēnešu laikā vairāk nekā 30% mūsu aizstāvji ir iznīcinājuši. Nu ko, pēc sešiem mēnešiem skaitlis tikai pieaugs," Andrušivu citē aģentūra "Ukrinform".

Padomnieks apstiprina ziņas, ka Krievija bijusi spiesta karā iesaistīt novecojušos T-62 tankus. Tas liecina par moderna, kaujām gatava bruņojuma trūkumu.

Arī Krievijas bruņojuma noliktavās esošie Otrā pasaules kara tanki T-34 "nekur tālu neaizbrauks", piebilda Andrušivs.

Par to, ka okupanti varētu pielietot 50 gadus vecus T-62 tankus, pagājušajā nedēļā ziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Pirms tam bija novērota šo tanku ievešana.

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas sniegtajiem datiem Krievijas spēki līdz šim Ukrainā zaudējuši vairāk nekā 30 tūkstošus karavīru un 1349 tankus.

Ukrainā iznīcināts arī modernākais bruņojumā esošais Krievijas tanks T-90M. Tāpat Ukrainā pamanītas mazā daudzumā saražotās tanku atbalsta kaujas mašīnas BMPT "Terminators".

Krievija lielākos spēkus pašlaik koncentrē Severodoneckas un Lisičanskas ieņemšanai.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!