Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien uzņem pie sevis Eiropas Savienības valstu līderus, lai pārrunātu jaunas ilgtermiņa sadarbības plānus saistībā ar Krievijas plašajiem enerģijas resursiem, informē ārvalstu prese.
Tiek paredzēts, ka šī tikšanās bruģēs ceļu sadarbībai, kas balstīta uz jaunas pakāpes Krievijas un Eiropas attiecībām, raksta BBC.

Tomēr tiek arī prognozēts, ka sarunām varētu kaitēt Krievijas vēlme izmantot tās rīcībā esošos resursus kā ieroci savu ārpolitisko ambīciju sasniegšanā.

Pēdējā laikā izskanējušajiem paziņojumiem raksturīgas aizdomas un apgalvojumi, ka atmosfēra arvien vairāk līdzinās sagatavošanās posmam pirms Aukstā kara.

Vienu dienu ilgais samits notiek Krievijas kūrortpilsētā Sočos. Šis ik pusgadu notiekošais samits bija paredzēts, lai izstrādātu noteikumus sadarbībai starp Krieviju un ES nākamajā desmitgadē, cenšoties vienoties par abpusēju izdevīgumu, ņemot vērā Krievijas arvien lielāko lomu Eiropas enerģijas piegādēs.

Tomēr Polijas ministri ir atkārtojuši ASV viceprezidenta Dika Čeinija izteikumus par Krievijas mēģinājumiem izmantot gāzes eksportu, lai šantažētu Rietumvalstis.

Krievijas enerģētikas ministrs ir nosūtījis ES vēstuli, kurā viņš dod garantijas, ka Krievija ir uzticams enerģijas avots, par spīti janvārī notikušajam gāzes piegādes pārrāvumam uz Ukrainu saistībā ar nesaskaņām par gāzes cenām, kas lielākajā ziemas salā ierobežoja gāzes piegādi lielā daļā Eiropas valstu.

Eiropieši gan uzskata, ka Krievija nespēlē godīgu spēli un kompānija "Gazprom" joprojām izmanto savu dominējošo lomu Eiropas enerģijas tirgū.

Atgādināsim, ka Putins līdz šim ir atteicies parakstīt Enerģijas hartu, kas atvērtu pieeju enerģijas avotiem un cauruļvadiem. Viņš pieprasa piešķirt kompānijai "Gazprom" tiesības uzpirkt Eiropas enerģijas piegādes uzņēmumus un ir licis noprast, ka Krievija izvēlēsies Āzijas tirgu, ja Eiropa tai laipni neatdarīs savas durvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!