Foto: AFP/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ir vienojušies 9. jūnijā parakstīt jaunu līgumu par "Mistral" klases franču helikopetru bāzes kuģu iegādi, ceturtdien informē aģentūra "Interfax".

"Mēs esam vienojušies, ka kontrakts tiks parakstīts pēc 15 dienām. Divi helikopteru nesēji tiks uzbūvēti Francijā un divi Krievijā," pēc divpusejām sarunām paziņojis Sarkozī. Viņš piebildis, ka " ir noregulēti visi jautājumi".

Viņa teikto apstiprinājis arī Medvedevs.

Kā ziņots, iepriekšējo reizi darījum izgāzās, jo puses nevarēja vienoties par darījuma summu, kas tiek lēsta ap   miljardu  eiro( 780 miljoniem latu).

Krievijas Aizsardzības ministrijas neprofesionālas rīcības dēļ, divu franču helikopteru bāzes kuģu "Mistral" cena varēja pieaugt no 980 miljoniem eiro (688 miljoniem latu) līdz 1,24 miljardiem eiro (871 miljoniem latu). 

2010.gada decembrī Krievijas Jūras kara spēku pavēlnieka vietnieks viceadmirālis Nikolajs Borisovs parakstīja ar Francijas pusi protokolu, kurā bija minēta par 135 miljoniem eiro (94,8 miljoniem latu) augstāka cena nekā sākotnējie 980 miljoni eiro.

Admirālis pieskaitīja pozīcijas, kas nebija saskaņotas ar galvenajiem sarunu vedējiem no "Rosoboroneksport" un Federālā militāri tehniskās sadarbības dienesta.

Franču puse tagad grib no Krievijas iegūt vēl vairāk naudas - 1,15 miljardus eiro (700 miljonus latu), ko apsolījis Borisovs un vēl 90 miljonus eiro (63 miljonus latu) par licencēm un citu dokumentāciju.

Krievijas pārstāvji savukārt uzskata, ka par šādām papildu maksām vienošanās nebija. Līdz ar to problēma atkal jārisina Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī un Kremļa iemītnieku līmenī.  

2010.gada decembra beigās Krievija un Francija paziņoja, ka krievu "Apvienotās kuģu būves korporācijas" un franču DCNS konsorcijs uzbūvēs divus "Mistral" tipa kuģus Francijā un divus - saskaņā ar licenci Krievijā. Krievijas Aizsardzības ministrija izsludināja konkursu 2010. gada oktobrī.

Starpvaldību vienošanās par "Mistral" pirkšanu tika noslēgta 25.janvārī. Tajā nav minēti ne nākamā līguma termiņi, ne cenas - tie bija jānorāda atsevišķā nolīgumā, kas kompānijai "Rosoboroneksport" jānoslēdz ar DCNS līdz 2011. gada aprīlim.

Universālā helikopteru bāzes kuģa tonnāža ir 21 000 tonnu un korpusa maksimālais garums - 210 metri. Tas spēj attīstīt vairāk nekā 18 mezglu ātrumu. Kuģošanas tālums - līdz 20 000 jūdžu.

Apkalpes locekļu skaits - 160 cilvēku. Papildus helikopteru bāzes kuģis var uzņemt vēl 450 cilvēkus. Aviogrupā ir 16 helikopteri, no kuriem seši var vienlaikus izvietoties uz pacelšanās klāja.

Pret šo darījumu iebilda vairāks Eiropas savienības valstis, tajā skaitā Latvija. Tika saskatīti draudi, ka Krievijas rīcībā nonāks moderna bruņojuma tehnoloģija. Francijas prezidents Sarkozī to nodēvēja par vienkāršu komerciālu darījumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!