Foto: OpenStreetMap
Krievijas un Japānas diplomāti pirmdien tikās Maskavā, cenšoties atsākt sarunas par abu valstu teritoriālajām domstarpībām.

Sarunās piedalījās Krievijas ārlietu ministra vietnieks Igors Morgulovs un viņa japāņu kolēģis Singuke Sugijama.

Jau vēstīts, ka Krievijas un Japānas līderi, aprīlī tiekoties Maskavā, solīja atsākt sarunas par teritoriālajām domstarpībām Kuriļu salu jautājumā, kā dēļ abu valstu starpā joprojām nav noslēgts miera līgums pēc Otrā pasaules kara.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Japānas premjerministrs Sindzo Abe atzina par nenormālu situāciju, ka 67 gadus pēc Otrā pasaules kara abas valstis joprojām nav noslēgušas miera līgumu, un pauda apņēmību sarunu ceļā pārvarēt domstarpības salu jautājumā.

"Kā vienojās mūsu līderi, mēs uzņemamies diskusiju par galvenajiem parametriem un principiem gaidāmajām sarunām par miera līgumu," pirms tikšanās pirmdien uzsvēra Morgulovs. "Mēs ceram attīstīt kopīgo darbu ar mērķi izveidot partnerību visdažādākajās jomās."

Savukārt Sugijama piebilda, ka cer "paātrināt abpusēji pieņemamu risinājumu meklēšanu".

Līdz šim Krievijai un Japānai nav izdevies atrisināt domstarpības par Kuriļu salu piederību, kas kavē robežas noteikšanu un Otrā pasaules kara miera līguma noslēgšanu. Japāna Kuriļu salu dienviddaļu uzskata par savām Ziemeļu teritorijām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām. Savukārt Maskava uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām, kas iegūta kara gaitā, nav apšaubāma.
Iepriekš izskanējusi versija, ka Krievija varētu atteikties no kontroles pār mazākajām salām - Šikotanu un Habomai - un paturēt lielākās salas - Iturupu un Kunaširu.

Taču analītiķi uzskata, ka šādu risinājumu nepieņemtu nedz Japānas, nedz Krievijas nacionālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!