ASV un Francijas pārstāvji vaino Krieviju un Sīriju miera sarunu graušanā, cenšoties pārņemt citu miera sarunā iesaistīto pušu teritorijas pat sarunu norises laikā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Ženēvā 1. un 2. februārī notikušo sarunu laikā Sīrijas kājnieki ar Krievijas gaisa atbalstu Alepo pilsētā valsts ziemeļdaļā īstenoja plaša mēroga militāro kampaņu, lai atgūtu zaudētās teritorijas. Turklāt 3. februārī tiem izdevās pārraut opozīcijas apgādes ceļu no Turcijas puses.

Šo kampaņu lielākā daļa opozīcijas spēku min par galveno iemeslu, kāpēc pilnībā nepiedalās sarunās. Arī ANO pārstāvis Sīrijā Stefans de Mistura militārās aktivitātes nosaucis par galveno iemeslu, kāpēc sarunas trešdien tika pārtrauktas.

"Ne Bašara al Asada režīms, ne viņa sabiedrotie nevēlas parādīt labo gribu," lai piedalītos sarunās, paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorēns Fabiuss. Viņš Sīriju un tās sabiedrotos apsūdzēja miera sarunu "torpedēšanā". "Mēs nosodām ar Krievijas atbalstu īstenoto brutālo Sīrijas režīma ofensīvu, lai ielenktu un smacētu Alepo un tās simtus tūkstošu iedzīvotāju," paziņoja Fabiuss.

ASV Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs savukārt paziņoja, ka Krievijas gaisa uzbrukumi gandrīz tikai mērķējuši pa to opozīcijas grupu pozīcijām, kuri piedalījušies sarunās, bet ne pa "Daesh" vai "Al-Nusra" militāristiem, pret kuriem cīnās abas puses. Turklāt pēc bombardēšanas kampaņas pienāk ziņas par jauniem civiliedzīvotāju upuriem, humānās palīdzības piegāžu pārrāvumiem un jauniem bēgļiem.

ASV sekretārs Džons Kerijs jau 3. februārī paziņoja, ka Krievijas gaisa uzlidojumi un Sīrijas spēku uzbrukumi norāda uz to mērķi konfliktu risināt militārā, ne mierīgā ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!