Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija uz Centrālāfrikas Republiku (CĀR) nosūtījusi vēl 300 militāros instruktorus un par to informējusi ANO Drošības padomes komiteju, otrdien pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Krievija, sniedzot atbalstu Bangi CĀR aizsardzības spēju stiprināšanas jomā, operatīvi atsaukusies vadības lūgumam un nosūtījusi vēl 300 instruktorus nacionālās armijas karavīru apmācīšanai. Krievijas puse atbilstošu paziņojumu nodevusi ANO Drošības padomes CĀR sankciju komitejai," teikts paziņojumā.

Tiek risināts jautājums par ANO CĀR misijas stiprināšanu, pārdislocējot daļu miera uzturētāju no Dienvidsudānas, norādīja ministrija. Balstoties divpusējo vienošanos nosacījumos, uz CĀR pārvietoti karavīri no Ruandas.

CĀR valdība pirmdien pavēstīja, ka pēc apvērsuma mēģinājuma valstī pirmdien ieradušies karavīri no Krievijas un Ruandas. Nedēļas nogalē CĀR plānotas prezidenta un parlamenta vēlēšanas. CĀR valdība sestdien apsūdzēja bijušo prezidentu Fransuā Bozizē apvērsuma mēģinājumā pēc tam, kad apvienojās trīs ietekmīgi nemiernieku grupējumi un sāka virzīties uz galvaspilsētu Bangi.

Divpusējās sadarbības vienošanās ietvaros "Krievija ir atsūtījusi vairākus simtus karavīru un smagos ieročus", pirmdien paziņoja valdības preses pārstāvis. "Arī Ruanda ir nosūtījusi vairākus simtus vīru, kuri jau ir uz vietas un sākuši cīnīties," viņš piebilda.

Ruanda apstiprināja, ka nosūtījusi savus karavīrus uz CĀR, reaģējot uz uzbrukumu tās karavīriem, kas piedalās ANO miera uzturēšanas spēkos. Uzbrukumā tiek vainoti nemiernieki, kurus atbalsta Bozizē, kas bija CĀR prezidents no 2003.gada līdz 2013.gadam.

Kremlis paudis nopietnas bažas par situāciju šajā valstī. Privāti apsargi, ko algo Krievijas uzņēmumi, jau nodrošina aizsardzību CĀR prezidentam Fostēnam Arkanžam Tuaderā un piedalās vietējo drošības spēku apmācīšanā. ANO spēki svētdien paziņoja, ka nemiernieku tuvošanās galvaspilsētai ir apturēta un situācija tiek kontrolēta. CĀR opozīcija aicinājusi atcelt 27.decembrī plānotās vēlēšanas, līdz būs atjaunots miers un drošība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!