Krievija militārajā bāzē Kaļiņingradas apgabalā slepeni izvietojusi tuvdarbības kodolieročus 2000.gadā, trešdien paziņoja ASV amatpersonas, izsakot minējumus, ka šādi Krievija vēlas demonstrēt savu kodolpotenciālu, jo ir samazināts tās parastais bruņojums.
"Pēdējo sešu mēnešu laikā uz Kaļiņingradu pārvietoti taktiskie kodolieroči - mēs nezinām cik daudz, mēs nezinām kāda veida, un mēs nezinām kāpēc," aģentūrai "Reuters" sacīja ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Jau ziņots, ka trešdien ASV laikraksts "The Washington Times" publicēja informāciju, atbilstoši kurai Krievija Kaļiņingradā ir izvietojusi taktiskos kodolieročus. Laikrakstam nav izdevies precīzi noskaidrot šo taktisko ieroču tipu, taču vairākas aizsardzības amatpersonas ir izteikušās, ka tie varētu būt paredzēti jaunai raķetei "Točka", kuras darbības rādiuss ir 70 kilometri. Šādu raķeti Kaļiņingradā izmēģināja 18.aprīlī.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien noraidīja "The Washington Times" ziņoto.

"Šī informācija pilnīgi neatbilst patiesībai," sacīja Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta pārstāvji. Preses dienestā uzsvēra, ka kodolieroči, tostarp taktiskie, atrodas pastāvīgās dislokācijas vietās un "nekur netiek pārvietoti", ziņoja Krievijas telekompānija NTV.

Arī Krievijas Baltijas jūras kara flotes preses dienests noliedza, ka uz Kaļiņingradu tiktu pārvietoti taktiskie kodolieroči.

Amerikas Savienotās Valstis apspriedīs ar Krieviju laikraksta "The Washington Times" ziņu par taktisko kodolieroču izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā.

"Mēs cieši sekojam šai situācijai," trešdien paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Ričards Baučers.

"Mēs par to runāsim ar Krievijas pārstāvjiem tāpat kā par pārējiem ieroču kontroles jautājumiem, bet es nedomāju, ka es varu sniegt vairāk informācijas šajā jautājumā," sacīja Baučers reportieriem Vašingtonā.

Preses sekretārs atteicās apstiprināt, ka "The Washington Times" publikācijā minētās ziņas varētu būt patiesas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!