Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas valdība iekļāvusi griķus iekšējam tirgum būtiski svarīgo produktu sarakstā un uz laiku aizliegusi to eksportu uz ārzemēm, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Pagaidu griķu eksporta aizliegums būs spēkā no 2021. gada 5. jūnija līdz 31. augustam, liecina oficiālajā portālā publicēts valdības dekrēts. Izņēmums piemērojams tikai tad, ja griķi būs humānās palīdzības sūtījumu sastāvā, teikts dokumentā.

Ar iniciatīvu aizliegt griķu eksportu pagājušajā nedēļā klajā nāca Lauksaimniecības ministrija. Šī soļa nepieciešamību iestāde skaidroja ar vajadzību nodrošināt pietiekamu griķu daudzumu iekšējā tirgū un nepieļaut cenu svārstīšanos. Ministrija arī plānojot šogad palielināt ar pamata graudaugu kultūrām apsētās platības.

Saskaņā ar Krievijas valsts statistikas aģentūras "Rosstat" datiem, griķu putraimu cenas kopš gada sākuma pieaugušas par 4,4%, bet kopš aprīļa sākuma par 2,2%.

27. aprīlī mediji ziņoja, ka daži pārtikas mazumtirdzniecības veikalu tīkli plāno paaugstināt griķu cenas, jo tās pacēluši arī piegādātāji. Putraimu ražotājiem pietrūkstot griķu, taču vēl nav skaidri zināms, vai to patiešām tirgū ir maz, vai arī lauksaimnieki tos vienkārši nepārdod pārstrādātājiem.

Tirgus nelīdzsvarotību izraisot arī pieaugošās griķu piegādes uz ārzemēm. Iepriekš amatpersonas atzīmēja, ka līdzīgas tendences tirgū vērojamas arī ar saulespuķu eļļu un cukuru. Šīm precēm pieauga cenas pasaules tirgū, kas veicināja Krievijas eksportu.

Agrārā tirgus konjuktūras institūta aprēķini liecina, ka kopš 2020. gada jūlija līdz 2021. gada janvārim Krievijas griķu eksports pieaudzis gandrīz divas reizes, ja salīdzina ar to pašu periodu 2019. un 2020. gadā.

Galvenās Krievijas griķu pircējas saskaņā ar institūta datiem ir Ukraina, Latvija, Lietuva, Ķīna, Polija, Japāna un vairākas citas valstis.

2020. gadā Krievijas pārtikas un lauksaimniecības izejvielu piegādes uz ārzemēm palielinājās par 19,6%, sasniedzot rekordu – 29,5 miljardus dolāru, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!