Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijā uzsākta uzlabota augstākā līmeņa gaisa komandcentra jeb tā dēvētās "pastardienas lidmašīnas" būvniecība, atsaucoties uz Kremļa kontrolēto aģentūru "RIA Novosti", vēsta "The Moscow Times".

Valstī esošās "pastardienas lidmašīnas" būvētas pagājušā gadsimta 80. gados. Lidmašīnas "Ilyushin Il-80" (attēlā) paredzētas valsts augstākās politiskās un militārās vadības evakuācijai atomkara gadījumā, kā arī bruņoto spēku attālinātai vadībai.

Jaunākā "pastardienas lidmašīnu" versija tiekot izstrādāta uz "Ilyushin Il-96-400M" bāzes. Pasažieru lidmašīna "Ilyushin Il-96" arī izstrādāta 80. gados, bet 1992. gadā tās uzsāka izmantot aviokompānijā "Aeroflot".

Kopumā slepenā projekta "Zveno-3S" ietvaros plānots izgatavot divas šādus komandcentrus un pirmās lidmašīnas pārbūve jau notiekot militāri rūpnieciskajā kompleksā Voroņežā. Arī tās plānots pielāgot degvielas uzpildei gaisā un tās vienmēr jāpavada iznīcinātājiem.

Salīdzinot ar padomju gados izstrādātajiem priekštečiem, jaunākās lidmašīnas būšot tehnoloģiski spējīgākas. Piemēram, to radio komunikāciju sistēmas ļaušot nodot palaišanas pavēles stratēģiskajiem spēkiem līdz pat 6000 kilometru attālumā, vēsta "RIA Novosti".

Lai gan informācija par komandcentru būvi sabiedriskajā telpā publiskota apzināti, konkrētāka informācija par jaunajām un iepriekšējās paaudzes "pastardienas lidmašīnām" ir valsts noslēpums. Vienīgi pērn Kremlis oficiāli atklāja, ka viena "Il-80" pārbūves laikā atklāta sensitīvu tehnoloģiju zādzība no tā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!