Krievija otrdien aicināja pēc iespējas ātrāk nosūtīt uz Irāku ANO ieroču inspektorus, lai viņi izdarītu galīgo slēdzienu par to, vai gāztā Sadama Huseina režīma rīcībā bijuši masu iznīcināšanas ieroči.
"Krievija atbalsta [ANO] mandāta pabeigšanu, lai kliedētu neskaidrības par to, cik plašas bijušas Irākas bruņojuma programmas," teica Krievijas ārlietu ministra vietnieks Jurijs Fedotovs.

"Kamēr tas nav izdarīts, [ANO ieroču inspektoriem] jāturpina darbs," uzsvēra Fedotovs.

Lēmumu par ieroču inspektoru nosūtīšanu uz Irāku var pieņemt tikai ANO Drošības padome.

Ar šiem komentāriem Fedotovs nāca klajā pēc tikšanās ar galvenā ANO ieroču inspektora amata pienākumu izpildītāju Demetriju Perriku, kurš 2003. gadā nomainīja bijušo ANO galveno ieroču inspektoru Hansu Bliksu.

Krievija otrdien uzsvēra, ka tās argumentus pret karu Irākā apstiprina arī tas, ka ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien paziņoja, ka tiks sākta neatkarīga izmeklēšana, kurā noskaidros izlūkošanas materiālu izmantošanu, lai attaisnotu kara sākšanu ar Irāku.

Prasība sākt šādu izmeklēšanu tiek izteikta aizvien biežāk, kopš no amata atkāpās ASV galvenais ieroču inspektors Deivids Kejs, kura vadītā ekspertu grupa Irākā nesekmīgi meklēja masu iznīcināšanas ieročus. Pēc atkāpšanās Kejs atzina, ka Irākā acīmredzot nav vērā ņemamu ķīmisko, bioloģisko vai kodolieroču krājumu.

Līdz šim Bušs pret šādu izmeklēšanu iebilda, taču uz viņu pastāvīgu spiedienu izdarīja ASV Kongresa locekļi gan no Republikāņu, gan Demokrātu partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!