Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV uzskata, ka Krievija turpina uzturēt ofensīvu bioloģisko ieroču programmu, pārkāpjot savas saistības pret Bioloģisko ieroču konvenciju, taču vienlaikus izplata dezinformāciju, bioloģiskā bruņojuma izstrādē vainojot citus, ASV Valsts departamenta preses konferencē otrdien paziņoja runasvīrs Neds Praiss.

Kremlis daudz gadus ir izplatījis nepatiesus apgalvojumus par bioloģiskajiem ieročiem, lai sētu neuzticību miermīlīgiem pasaules centieniem un veselības iestādēm, kas cīnās pret bioloģiskajiem draudiem, 14. marta brīfingā skaidrojis Praiss.

Krievija ir izstrādājusi dezinformācijas kampaņu par "bioloģisko ieroču laboratorijām Ukrainā", kas ir "viens no daudzajiem neveiksmīgajiem mēģinājumiem attaisnot savu neattaisnojamo karu Ukrainā".

Dezinformācijas izplatīšanai Krievija izmanto dažādas metodes, tostarp parlamentārās komisijas. Kremļa finansētos medijus, ar Krievijas izlūkdienestiem saistītas tīmekļa vietnes un tā saucamos "ekspertus", skaidro Praiss.

"Šīs atsevišķās vienības strādā kopā, lai informācijas telpā uzturētu dezinformācijas stāstu pavedienu, radot ilūziju par daudzām balsīm, kas papildina cita citu," uzsver Valsts departamenta runasvīrs.

"Krievija jau sen ir apsūdzējusi citus par to, ko tā dara pati. Un atšķirīgi nav arī tās nesenie apgalvojumi par bioloģiskajiem ieročiem Ukrainā. ASV vērtē, ka Krievija turpina uzturēt ofensīvu bioloģisko ieroču programmu, pārkāpjot savas saistības pret Bioloģisko ieroču konvenciju," rezumē Praiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!