Krievijas nodokļu inspekcija uzvarējusi tiesas prāvā pret auditorfirmas "PricewaterhouseCoopers" ("PwC") Krievijas filiāli saistībā ar veikto auditu bankrotējušajā naftas kompānijā "Jukos", otrdien paziņoja "PwC" pārstāvis.
Viņš piebilda, ka "PwC" rīkojusies pēc Krievijas likumdošanas un nolēmusi pārsūdzēt spriedumu.

Tiesa piesprieda auditorfirmai 16,8 miljonu rubļu (340 665 latu) soda naudu, taču relatīvi nelielā soda nauda, domājams, nenovērsīs uzmanību no Krievijas un auditorfirmas nesaskaņām, kā dēļ uzņēmuma Maskavas birojos milicija veica kratīšanu.

Krievijas varas iestādes apstrīd no 2002. līdz 2004.gadam kompānijas veiktos auditus, kas sakrīt ar laiku pirms kādreiz vispelnošākās Krievijas naftas kompānijas "Jukos" krīzes un tās brīdi.

"PwC" draud arī 11 miljonu ASV dolāru (5,8 miljonu latu) nodokļu uzrēķins.

2003.gadā "Jukos" apsūdzēja par izvairīšanos no vairāku miljardu ASV dolāru nodokļu maksāšanas, taču vairāki analītiķi saist;ija centienus ar Kremļa spēku vēršanos pret kompānijas lielāko īpašnieku politiskajām ambīcijām.

Abi kādreizējie uzņēmuma lielākie īpašnieki - Mihails Hodorkovskis un Platons Ļebedevs - Sibīrijā izcieš cietumsodu.

Pret "PwC" iesniegtajā prasībā teikts, ka kompānija pabeigusi divus auditus: vienu - iekšējai lietošanai, bet otru - uzņēmuma akcionāriem.

"PwC" apstiprinājusi, ka veikusi divus auditus, taču noliegusi, ka darbojusies pēc dubultstandartu principa.

Pašlaik Krievijā tiek virzīta "Jukos" bankrota procedūra, bet atlikušie aktīvi tiek pārdoti izsolēs, lai segtu uzņēmuma nodokļu parādus.

"PwC" veic auditus daudzos lielos Krievijas naftas un gāzes uzņēmumos, un iepriekš auditorfirma paudusi uzskatu, ka tās klienti veido pusi no Krievijas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!