Foto: AFP/Scanpix

Piemaskavā vandāļu uzbrukumā nodedzināta kāda Jehovas liecinieku sektas locekļu māja, ziņo "Radio Brīvā Eiropa". Reliģiskā organizācija vēsta, ka šis esot tikai viens no vandāļu uzbrukumiem tās biedriem un īpašumiem pēc tam, kad Krievijas Augstākā tiesa viņus pasludināja par ekstrēmistiem.

Lucinas ciemā kāds vietējais iedzīvotājs pret māju, kurā dzīvojusi Jehovas lieciniekiem piederīga ģimene, metis degmaisījuma pudeli. Nodegusi gan dzīvojamā ēka, gan tai pieguļošā garāža ar automašīnām. Pirms uzbrukuma dedzinātājs bija izteicis naidīgus komentārus par sektas locekļiem.

Jehovas liecinieku Krievijā pārstāvis Jaroslavs Sivuļskis medijam atklājis, ka iedzīvotāji uzbrukuma laikā bijuši mājā, bet uzbrukumā necietuši. Uzbrucējs savukārt neesot mēģinājis bēgt vai slēpties, bet policijai savas darbības pamatojis ar iepriekš lietotā alkohola negatīvo ietekmi.

Šī gada 20. aprīlī Krievijas Augstākā tiesa Jehovas lieciniekus pasludināja par ekstrēmistu organizāciju, nacionalizēja visus tai piederošos īpašumus un aizliedza ticības sludināšanu. Tiesas spriedumam sekoja valsts kontrolēto mediju kampaņa, kurā Jehovas liecinieki tika atspoguļoti kā ģimeņu postītāji un dzīvības apdraudētāji, ņemot vērā jehoviešu noraidošo attieksmi pret asins pārliešanu.

Drīz pēc tam sektai sākās uzbrukumi. Jau dažas stundas pēc tiesas sprieduma Jehovas liecinieku Sanktpēterburgas birojam vairāki vīrieši ar akmeņiem un ķieģeļiem izdauzīja logu stiklus. Turpmākajās nedēļās logi izdauzīti arī lūgšanu namam Krasnojarskas apgabala Ačinskā un kādai jehoviešu ģimenes mājai. Savukārt Tulas apgabala Novomoskovskā uz agrākā lūgšanu nama durvīm uzrakstīts "Draugi, drīz mēs atnāksim pēc jums visiem".

Sekta savu darbību ir apturējusi, bet tās īpašumi vēl nav konfiscēti, jo līdz 20. maijam tā var iesniegt tiesā apelācijas prasību. Sivuļskis gan uzskata, ka uz lēmuma atsaukšanu neesot nekādu cerību.

ASV, Eiropas Savienība un "Humans Rights Watch" tiesas spriedumu nosodījušas, norādot, ka tas ierobežo ticības brīvību.

Formāli Krievijā tiek atzīta reliģiskā brīvība. Tomēr par valsts tradicionālajām reliģijām tiek atzītas pareizticība, islāms, jūdaisms un budisms, kamēr citu kustību sekotāji regulāri saskaras ar diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!