Krievija ceturtdien brīdināja ASV, ka saistībā ar Vašingtonas plāniem Eiropā izvietot daļu no savas pretraķešu aizsardzības sistēmas tā var izstāties no Aukstā kara laikā ar ASV noslēgto līgumu par atomieroču samazināšanu.
Krievijas armijas ģenerālštāba vadītājs ģenerālis Jurijs Balujevskis paziņoja, ka Krievija varētu vienpusēji izstāties no Vidējas darbības rādiusa kodolspēku līguma (INF), vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Uz jautājumu, vai Krievija izstāsies no līguma, Balujevskis atbildēja: "Mēs paskatīsimies, kā rīkojas mūsu amerikāņu partneri."

"Tas, ko viņi pašlaik dara, veidojot trešo pretraķešu aizsardzības rajonu Eiropā, nav nekādi izskaidrojams," viņš sacīja.

INF bija viens no galvenajiem ieroču kontroles līgumiem Aukstā kara laikā. To 1987.gadā parakstīja Mihails Gorbačovs un Ronalds Reigans.

"Pastāv iespēja izstāties no līguma, ja viena no pusēm sniedz pārliecinošus pierādījumus," paziņoja Balujevskis. "Šodien šādi pārliecinoši pierādījumi pastāv - daudzas valstis izstrādā un modernizē vidēja darbības rādiusa raķetes."

Vašingtona nepieciešamību izveidot pretraķešu aizsardzības sistēmu pamato ar nepieciešamību aizsargāties pret iespējamiem Irānas vai Ziemeļkorejas uzbrukumiem, taču Kremlis norāda, ka vienīgi Krievijas rīcībā ir tāla darbības rādiusa raķetes, pret kurām ir vērsta šī sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!