Krievija, visticamāk, vēl vairāk padziļinās nesaskaņas saistībā ar Polijas lauksaimniecības produktu importa aizliegumu, attiecinot embargo arī uz citās Eiropas Savienības (ES) valstīs ražoto pārtiku, pirmdien paziņoja informācijas avoti ES.
"Risks par ES valstīs ražotas pārtikas importa aizliegšanu ir relatīvi augsts," ES valstu lauksaimniecības ministru sanāksmē Briselē aģentūrai DPA sacīja Vācijas amatpersona.

ES valstu diplomāti paziņoja, ka Maskava lūgusi Eiropas Komisiju (EK) mēneša beigās iesniegt detalizētus ziņojumus par lauksaimniecības produktu kontroli.

Krievijas pieprasījumā ietverta arī informācija par ES dalībvalstīs ražotos pārtikas produktos atrastām ķīmiskām vielām.

Krievija jau iepriekš draudēja aizliegt gaļas importu no visām ES valstīm pēc tam, kad 1.janvārī blokam pievienojās Rumānija un Bulgārija. Krievija atsaucās uz vājajiem pārtikas drošības standartiem abās minētajās valstīs.

Maskava attaisnojusi Polijas lauksaimniecības produktu importa aizliegumu ar it kā konstatētām viltotām veterinārajām apliecībām. Savukārt Varšava uzskata, ka Krievijas 2005.gada beigās ieviestajam embargo ir politiski motīvi.

Embargo izraisītās dusmas noveda Poliju tiktāl, ka tā uzlika veto Krievijas sarunām ar ES par jaunu sadarbības līgumu, kas ietvertu plašu jautājumu loku no enerģētikas līdz cilvēktiesībām.

Sarunās iekļauta arī ES prasība nodrošināt labāku un drošāku pieeju Krievijas naftas un gāzes resursiem, kas 27 valstu blokam ir prioritārs jautājums.

Krievija līdz šim ik gadu no ES valstīm importēja gaļas produktus aptuveni divu miljardu ASV dolāru (1,05 miljardu latu) vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!