Krievijai ir pamats vērsties starptautiskajā arbitrāžas tiesā sakarā ar to, ka Ukrainas valdība pēdējo gadu laikā sankcionējusi nelikumīgu Krievijas gāzes zagšanu no maģistrālā cauruļvada, kas stiepjas cauri šīs valsts teritorijai.
Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Dmitrijs Rogozins sacīja, ka saņēmis ekspertu slēdzienu, kurā Krievijas speciālisti apstiprinājuši Krievijas gāzes zādzības faktu Ukrainas teritorijā. Eksperti noskaidrojuši, ka Ukraina katru gadu nelikumīgi pārsūknējusi no Krievijas cauruļvada vidēji vienu miljardu kubikmetru gāzes.

Eksperti uzskata, ka gāzes zādzības apjoms Ukrainā tuvākajā laikā varētu palielināties 2-3 reizes, informēja Krievijas politiķis.

Rogozins uzsvēra, ka Ukrainas prezidents Leonīds Kučma nesen intervijā žurnālam "Spiegel" atzina savas valsts valdības atbildību par "faktiski sankcionēto Krievijas gāzes zagšanu".

Saistībā ar to Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komiteja rudens sesijas sākumā sagatavos izskatīšanai Valsts Domē lēmumprojektu ar priekšlikumiem prezidentam un valdībai iesniegt Ukrainas izpildvarai prasību pēc kompensācijas par pēdējo desmit gadu laikā nozagto gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!