Krievija ir veikusi pirmo kodoldegvielas piegādi Bušeras kodolreaktoram Irānā, ko palīdz būvēt Krievijas inženieri, raksta BBC. Abas puses pagājušajā nedēļā vienojās par termiņiem būvniecības darbu pabeigšanai pēc vairāku gadu kavēšanās.
Rietumvalstis baiļojas, ka Irānas aiz savām kodolprogrammām slēpj centienus iegūt kodolieročus, Irāna šādas apsūdzības noliedz, norādot, ka programmas paredzētas tikai nemilitāriem mērķiem. ANO ir pieprasījusi Irānai pārtraukt urāna bagātināšanu, tomēr apstiprinājusi Krievijas kodoldegvielas piegādes no Krievijas.

Bagātinātais urāns tiek izmantots kā degviela kodolspēkstacijās. Ja tā bagātināšanas pakāpe ir īpaši augsta, urāns var tikt izmantots kodolieroču izgatavošanā. Iespējams, Bušeras reaktors sāks darboties jau 2008.gada vidū, un arī Krievija bija solījusi, ka darbība tiks uzsākta aptuveni sešus mēnešus pēc pirmajām kodoldegvielas piegādēm.

Sākotnēji reaktora būvniecība tika plānota 1974.gadā sadarbībā ar Vāciju, taču tad tā tika atlikta pēc Islāma revolūcijas 1979.gadā. 1992.gadā projektu pārņēma un atsāka Krievija, taču tikai šī gada 13.decembrī valstis varēja vienoties par projekta noslēguma termiņiem, jo iepriekš vairākkārt notika aizkavēšanās. Krievija apgalvo, ka Irāna bija kavējusi maksājumus, savukārt starptautiskie analītiķi uzskata, ka Krievija novilcināja saistību izpildi, ņemot vērā starptautiskās sabiedrības prasību pret Irānu sniegt vairāk informācijas par tās kodolprogrammām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!