Krievija trešdien no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā palaida novecojušo stratēģisko raķeti, lai veiktu tās pārbaudi, informēja aģentūra "Interfax".
25 gadus vecā raķete RS-18, kuras kodētais nosaukums rietumos ir "Stiletto", tika palaista trešdien no rīta, un tā veiksmīgi sasniedza mērķi Kamčatkas pussalā Krievijas Klusā okeāna piekrastē.

Pēc raķetes izmēģinājuma izplatītajā Krievijas stratēģisko raķešu spēku pavēlnieka ģenerāļa Vladimira Jakovļeva paziņojumā bija teikts, ka Krievija piedāvās stratēģiskās raķetes komerckravu nosūtīšanai kosmosā.

Jakovļevs otrdien paziņoja, ka 2009.gadā komerciāliem kosmiskiem mērķiem tiks piedāvātas aptuveni 250 šādas raķetes un daļēji tas būs saskaņā ar Krievijas atbruņošanās līgumiem. Krievija prognozē, ka ieņēmumi no raķešu pakalpojumiem varētu sasniegt 20 miljardus rubļu (420 miljoni latu).

Raķešu spēku pārstāvis intervijā aģentūrai "Reuters" otrdien sacīja, ka RS-18 paredzēts norakstīt, bet tās vietā tiks izmantota raķete SS-18.

SS-18, kas rietumu militārajās aprindās pazīstama ar nosaukumu "Sātans", septembrī orbītā nogādāja piecus satelītus.

Tests pierādīja raķešu kompleksa darba spēju, lai gan komplekss tiek izmantots daudz ilgāk par tā paredzēto ekspluatācijas termiņu, informēja Krievijas raķešu spēku pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!