Krievija ceturtdien veiksmīgi palaida raķeti "Proton-M" ar Lielbritānijas satelītu, kas bija pirmā reize, ka šī tipa raķete tika palaista pēc tam, kad kad raķete, kas transportēja Meksikas satelītu, maijā avarēja un satelīts tika iznīcināts.

"Proton-M" tika palaista no Baikonuras kosmosa stacijas Kazahstānā ar Lielbritānijas komerciālo sakaru satelītu "Inmarsat-5F3", paziņoja Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos".

"Palaišana notika kā plānots," aģentūrai AFP sacīja "Roskosmos" pārstāvis Igors Burenkovs. "Visas sistēmas darbojās ļoti labi," viņš piebilda.

Līdzīga raķete ar Meksikas satelītu "MexSat-1" nokrita 16.maijā dzinēja problēmu dēļ. Pēdējā laikā Krievija ir piedzīvojusi vairākus triecienus savai kosmosa programmai. Krievijas valsts pārvaldītais Hruničeva centrs, kas ražo kosmosa kuģus, paziņoja, ka par avāriju veiktā izmeklēšana liecina, ka tā notika defekta vienā no dzinējiem dēļ.

Padomju laika iestrādēs balstītā raķete "Proton-M" tiek uzskatīta par vienu no kosmosa sektora "darba zirgiem", un Krievija izstrādā jaunāko raķešu paaudzi, ar ko to nomainīt.

Maijā avārija notika dažas dienas pēc tam, kad Krievijas bezpilota kravas kosmosa kuģis "Progress" sadega Zemes atmosfērā pēc sakaru pārrāvuma ceļā uz Starptautisko Kosmosa staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!