Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tuvākajās divās desmitgadēs Krievija, visticamāk, turpinās graut pasaules kārtību, bet tās ietekme samazināsies daudzu politisko, ekonomisko un sabiedrisko pārmaiņu dēļ, prognozē ASV specdienesti.

Tas secināts Nacionālās izlūkošanas padomes periodiskajā ziņojumā, kurā ik pa četriem gadiem tiek novērtētās globālās tendences, kas var ietekmēt ASV drošību tuvāko 20 gadu periodā.

"Tuvākajos gados un desmitgadēs pasaule saskarsies ar jauniem, asākiem izaicinājumiem. Tās ir gan slimības, gan klimata pārmaiņas, un jauno tehnoloģiju ietekme, un finanšu krīzes," teikts "Global Trends 2040" ziņojumā.

Krievija tiek raksturota kā augošs revizionistisks spēks, kas, līdzīgi Ķīnai, cenšas mainīt pastāvošo starptautisko kārtību, kas radusies galvenokārt Rietumu ietekmē. Maskava tiecas uz tradicionālajām vērtībām un mēģina panākt neiejaukšanos tās iekšējās lietās, kā arī izveidot savu "protektorātu" lielākajā daļā Eirāzijas.

Krievijai arī turpmāk būs lieli konvencionālie bruņotie spēki, masu iznīcināšanas ieroči, enerģētikas un minerālie resursi. Tāpat ziņojuma autori paredz, ka nekur nezudīs Krievijas vēlme ietekmēt procesus ārzemēs un varas struktūru veidošanu gan bijušajā PSRS telpā, gan tālu aiz tās robežām.

Krievija turpinās izmantot informatīvā kara līdzekļus, lai sētu nesaskaņas starp Rietumu valstīm, brīdina autori.

Sagaidāms, ka Krievija turpinās arī savu ekspansiju Āfrikā, Tuvajos Austrumos un citos reģionos. Maskava arī audzēs savu ekonomisko un militāro klātbūtni Arktikā, izmantojot iespējas, ko ziemeļu teritorijās sniedz globālā sasilšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!