Kāds Krievijas uzņēmums Ņižņijnovgorodas apgabalā iegādājies Otrajā pasaules karā vācu pusē karojušās Krievu atbrīvošanas armijas ģenerāļa Andreja Vlasova dzimto māju un vēlas izveidot tajā muzeju. Tomēr šī iecere izraisījusi kara veterānu sašutumu, kas vērsušies pie prezidenta Dmitrija Medvedeva ar aicinājumu nepieļaut "netīrās provokācijas" īstenošanu, ceturtdien raksta avīze "Ņezavisimaja Gazeta".
Nams, kur 1900.gadā pasaulē nāca nākamais ģenerālis, joprojām ir saglābies Gaginas rajona Lomakino sādžā.

"Uzņēmējs, kas grib palikt inkognito, ir nopircis nodevēja māju. Mēs - kaujas laukos asinis lējušie - tādu zaimošanu nevaram pieļaut," Medvedevam raksta veterāni.

Uzņēmums "Russkaja Siņ" vēlas namā atvērt muzeju par Vlasovu, kuru ieceres autori uzskata par svarīgu vēstures personību, raksta "Ņezavisimaja". Uzņēmums nodarbojas ar tradicionālo porcelāna izstrādājumu izgatavošanu un jau agrāk atjaunojis vairākus vēsturiskus objektus.

Vlasovu, kuru padomju režīms tiesāja par valsts nodevību un 1946.gadā pakāra, Krievijā daudzi uzskata par nodevēju, bet emigrantu un monarhistu aprindās - par varoni antikomunistu.

Vlasovs bija padomju virsnieks un 1941.gadā piedalījās Maskavas aizstāvēšanā pret vāciešiem. Kad 1942.gadā viņa karaspēka daļu aplenca, viņš pārgāja vācu pusē un stājās Krievu atbrīvošanas armijas vadībā. Tās oficiālais mērķis bija izglābt Krieviju no Staļina diktatūras.

2001.gadā Krievijas armijas prokuratūra noraidīja kādas monarhistu grupas prasību, kurā bija lūgts Vlasovu atzīt par politisko represiju upuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!