Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas vienkāršo Krievijas pilsonības piešķiršanu okupēto Donbasa rajonu iedzīvotājiem.

Rīkojums attiecas uz tā dēvēto "Doņeckas tautas republikas" un "Luhanskas tautas republikas" iedzīvotājiem Ukrainas austrumos. Kā teikts rīkojumā, atsevišķu Doņeckas un Luhanskas rajonu iedzīvotāju iesniegumi par Krievijas pilsonības piešķiršanu jāizskata ne vairāk kā trīs mēnešu laikā.

Vienkāršotā procedūra paredz Krievijas pases iegūšanu bez citos gadījumos obligātajiem eksāmeniem un prasības piecus gadus dzīvot Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonības iegūšanai pietiek ar iesniegumu un personu apliecinošiem dokumentiem. Uz 2019.gada 1.janvāri okupēto Doņeckas rajonu iedzīvotāju skaits tika lēsts ap 2,28 miljoniem, bet Luhanskas - ap 1,45 miljoniem.

Savulaik Kremlis masveidā izsniedza Krievijas pases Gruzijas separātisko Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu iedzīvotājiem.

Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētāja Volodimira Zelenska komanda paziņoja, ka ar pasu izdalīšanu Krievija ir atzinusi savu atbildību kā valsts-okupants.

"Ar rīkojumu izdot Krievijas pases Ukrainas pilsoņiem, kuri atrodas mūsu valsts uz laiku nekontrolētajās teritorijās, Krievijas Federācija ir atzinusi savu atbildību kā valsts okupants," teikts Zelenska komandas paziņojumā "Facebook". Šī rīcība "ir vēl viens uzskatāms apstiprinājums starptautiskajai sabiedrībai par Krievijas kā agresorvalsts īsto lomu, kura izvērsusi karu pret Ukrainu", norādīts paziņojumā.

Tikmēr Ukrainas pārstāvniecība ANO sakarā ar Putina rīkojumu vērsusies pie ANO Drošības padomes. Kā pavēstīja Ukrainas pārstāvis ANO Volodimirs Jeļčenko, "tas ir rupjš solis, kas ir pretrunā ar Drošības padomes apstiprināto Minskas vienošanos".

Protestu pret Putina rīkojumu izteikusi Ukrainas Ārlietu ministrija, norādot, ka tas "paver ceļu uz nelikumīgu Krievijas pasu izdalīšanu uz laiku okupētajās teritorijās Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Uzskatām šo dokumentu par juridiski niecīgu un tādu, kas nemainīs Krievijas okupēto teritoriju iedzīvotāju piederību Ukrainas pilsonībai".

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm. Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!