Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka Krievijas karaspēks Zaporižjas atomelektrostaciju (ZNPP) tur kā "ķīlnieci" un tās drošību nav iespējams garantēt, kamēr okupankti to nepametīs, ziņo aģentūra "Reuters".

Kopš pilna mēroga iebrukuma pirmajām nedēļām Krievijas karaspēks ir okupējis ZNPP, kas ir Eiropas lielākā AES.

"Turēt par ķīlnieku atomelektrostaciju vairāk nekā gadu ir noteikti sliktākais, kas ir noticis Eiropas vai pasaules kodolspēka vēsturē. Jo ilgāk Krievijai ir kontrole pār ZNPP, jo lielāks drauds tas būs Ukrainas, Eiropas un pasaules drošībai," komentēja Zelenskis.

Viņš okupantu klātbūtni raksturoja kā "radiācijas šantāžu".

Dņipro hidroelektrostacijā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Zaporižjas, Zelenskis tikās ar Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektoru Rafaelu Grossi. Zelenskis norādīja, ka, bez Krievijas karaspēka izvešanas no AES, iniciatīvas, kas vērstas uz drošības atjaunošanu ir lemtas neveiksmei.

Krievija un Ukraina vairākkārt ir viena otru apvainojušas Zaporižjas AES bombardēšanā. Cīņas ap AES, ūdens trūkums un iespēja, ka dzesēšanas sistēmas varētu zaudēt strāvu ir izraisījušas bažas par iespējamu kodolkatastrofu.

Ekspertu komanda no IAEA kopš septembra ir norīkota pie stacijas, lai to uzraudzītu. Kijiva iepriekš apsūdzējusi Maskavu, ka tā izmantojusi ekspertu komandu kā vairogu karaspēkam un militārajam aprīkojumam.

Grossi norādījis, ka stacijai apkārt vajadzētu ierīkot drošības zonu. Viņš arī vairākkārt centies vadīt sarunas ar abām karā iesaistītajām pusēm, tomēr janvārī norādīja, ka sarunu starpniecība kļūst grūtāka. Plānots, ka ģenerāldirektors šonedēļ apmeklēs AES.

Zaporižja ir viens no četriem reģioniem, kuru kopš septembra Krievija dēvē par savu teritoriju. Arī AES okupanti uzskata par savu teritoriju.

Pirmdien, 27. martā, Zelenskis apciemoja Zaporižjas ziemeļaustrumu teritoriju, kas ir pēdējais frontes līnijas reģionu apskates posms pirms it kā tuvākajā laikā plānotā Ukrainas pretuzbrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!