Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās ja 33. dienu. Šonedēļ Turcijā ieplānots nākamais Ukrainas un Krievijas sarunu raunds un prezidents Volodimirs Zelenskis paudis gatavību apspriest savas valsts neitralitāti, taču tas ukraiņiem būtu jāizlemj referendumā un valsts drošība jāgarantē vēl trešajām pusēm. Savukārt Ukrainas izlūkdienests ziņo par Kremļa plāniem sadalīt Ukrainu līdzīgi kā Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja. Turpinām sekot notikumiem.

  • Krievijas iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm un sauszemes spēku ienākšanu no dažādām pusēm sākās 24. februāra agrā rītā.
  • Šonedēļ Turcijā notiks Ukrainas un Krievijas miera sarunu nākamā kārta. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par savām prioritātēm tajās sauc valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti. Zelenskis arī atzinis, ka ir gatavs pārrunāt iespēju Ukrainai pieņemt neitralitātes statusu.
  • ASV prezidents Džo Baidens noliedz, ka aicinātu uz režīma maiņu Krievijā. Sestdien uzrunas laikā Varšavā viņš teica, ka Putins "nevar palikt pie varas". Jau pēc šīs uzrunas Baltais nams noliedza, ka tas būtu bijis aicinājums uz režīma maiņu.
  • Krievijas spēki cietuši smagus zaudējumus un atvilkuši daļu spēku no Kijivas apgabala, paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Uz Krievijas sabiedroto Baltkrieviju atvilktas divas bataljonu taktikās grupas.
  • Ukrainas militārais izlūkdienests informē, ka Kremlis tagad cenšas sadalīt Ukrainu līdzīgi, kā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju ir sadalīta Korejas pussala.
  • Pagājušajā nedēļā Krievijas paziņojumi, ka tā koncentrējas uz Donbasa "atbrīvošanu" un ieņemt lielās pilsētas neesot Maskavas mērķis, domājams, liecina par Kremļa stratēģijas maiņu, mēnesi kopš kara sākuma nespējot panākt ne valdības gāšanu Ukrainā, ne lielo pilsētu ieņemšanu.
  • Svētdien turpinājās Krievijas raķešu uzbrukumi Ukrainas pilsētām. Raķetes kritušas Luckā, Harkivā, Žitomirā un Rivnē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!