Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas militārā tiesa pirmdien piespriedusi 500 000 rubļu (6000 eiro) naudassodu žurnālistei Svetlanai Prokopjevai, kas strādā radiostacijai "Radio Brīvība" un radio "Eho Moskvi" Pleskavas nodaļai, atzīstot viņu par vainīgu "terorisma attaisnošanā".

Šāda apsūdzība Prokopjevai tika izvirzīta saistībā ar komentāru par 2018. gadā pie Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas Arhangeļskā notikušu sprādzienu, ko sarīkoja 17 gadus vecs anarhists, kurš uzspridzinājās pats, ievainojot trīs FDD darbiniekus.

Žurnāliste notikušo saistīja ar kopējo sociālo un politisko klimatu prezidenta Vladimira Putina varas apstākļos.

Komentārs izskanēja "Eho Moskvi" Pleskavas nodaļas ēterā un vēlāk tika publicēts arī interneta vietnē "Pskovskaja lenta novostei", bet pēc Krievijas Federālā masu saziņas jomas uzraudzības dienesta lēmuma no turienes tika dzēsts.

2019. gadā Prokopjeva tika iekļauta Krievijas Finanšu uzraudzības dienesta "Rosfinmonitoring" ekstrēmistu un teroristu reģistrā un tika slēgti viņas bankas konti.

Kad pret žurnālisti tika ierosināta krimināllieta, par viņu iestājās daudzas Krievijas un pasaules žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvības organizācijas un aktīvisti.

Prokuratūra pagājušajā nedēļā pieprasīja 40 gadus vecajai Prokopjevai piespriest brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, sodu izciešot vispārēja režīma kolonijā, un uz četriem gadiem aizliegt viņai nodarboties ar žurnālistiku. Maksimālais par šādu apsūdzību iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz septiņiem gadiem.

Žurnālistes atbalstītāji pirmdien pēc sprieduma pasludināšanas Pleskavas tiesas zālē skaļi skandēja "Viņa nav vainīga!" un "Kauns!".

Spriedumu izbraukuma sēdē pasludinājā Otrā Rietumu apgabala militārā tiesa.

Pati Prokopjeva, iznākot no tiesas ēkas ar milzīgu puķu pušķi rokās, pateicās atbalstītājiem un izteica apņemšanos spriedumu pārsūdzēt.

"Lielākā veiksme, ka man netika aizliegts strādāt savā profesijā," viņa piebilda.

Desmitiem cilvēktiesību aizstāvju parakstījuši organizācijas "Memoriāls" pirmdien publicēto paziņojumu, kurā pausta pārliecība, ka Prokopjevas lieta ir klaji politiska un tās mērķis ir Krievijas žurnālistu iebiedēšana.

"Žurnālists ir tiesīgs brīvi izplatīt informāciju ne tikai par notikumiem, bet arī par idejām," teikts paziņojumā.

Starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) savukārt atzinusi, ka tiesas spriedumu uztver ar zināmu atvieglojumu un "apsveic mobilizēšanos žurnālistes atbalstam".

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) brīdinājusi, ka spriedums "rada vēl vienu bīstamu precedentu, ka žurnālists par normālu darbu savā profesijā tiek atzīts par vainīgu ar terorismu saistītos likumpārkāpumos".

Šomēnes internerā publiskoti vairāk nekā 30 ievērojamu Krievijas žurnālistu paziņojumi, kuros izteikts atbalsts Prokopjevai, bet pagājušajā nedēļā viņas atbalstītāju piketa laikā tika aizturēti vairāk nekā desmit cilvēku.

Krievijā turpina pieaugt bažas par preses brīvību, un žurnālisti un mediju organizācijas izjūt arvien lielāku varas iestāžu spiedienu.

Pagājušajā nedēļā Sanktpēterburgā kāds žurnālists tika nogādāts slimnīcā ar lauztu roku pēc konfrontācijas ar policiju vēlēšanu iecirknī referendumā par pretrunīgi vērtētajām konstitūcijas reformām, kas ļauj Putinam pagarināt savu varu līdz 2036. gadam.

Jūnijā no amata atkāpās visi pieci laikraksta "Vedomosti" galvenā redaktora vietnieki, protestējot pret jaunās laikraksta vadības īstenoto cenzūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!