Foto: DELFI
Krievijai, kas ir pasaulē lielākā naftas ieguvēja, draud reģionāla mēroga degvielas piegāžu krīze, jo premjera Vladimira Putina rīkojums iegrožot degvielas cenas iekšējā tirgū ir pamudinājis naftas kompānijas krasi kāpināt eksporta apmērus, trešdien vēstī aģentūra "Reuters".

Pēc aģentūras sniegtās informācijas, Altaja novadā daudzās neatkarīgajās degvielas uzpildes stacijās (DUS) ir beigusies degviela.

Kopš pagājušās nedēļas nogales daudzi autovadītāji Novosibirskas apgabalā, Altaja novadā un citur Sibīrijā stāv garās rindās pie lielajām naftas firmām "Rosņeftj" un "Gazpromņeftj" piederošajām DUS, kas pagaidām vēl pārdod degvielu, lai gan ir noteikušas ierobežojumus - ne vairāk kā 20 litru vienam autobraucējam.

Putins februārī pieprasīja, lai tiktu ierobežots, pēc viņa teiktā, spekulatīvais degvielas cenu kāpums Krievijas tirgū. Pakļaujoties premjera prasībai, naftas ražotāji bija spiesti pazemināt degvielas cenas vietējās uzpildes stacijās, taču nerimstošais naftas cenu kāpums pasaulē pamudināja viņus samazināt pārdošanas apmērus iekšējā tirgū un krasi palielināt eksportu.

2011.gada pirmajā ceturksnī Krievija eksportēja pa dzelceļu 2,14 miljonus tonnu benzīna - par 40% vairāk nekā pērn trijos pirmajos mēnešos, savukārt piegādes vietējam tirgum saruka par 6% - līdz 6,1 miljonam tonnu. Krievijā saražotā benzīna apmērs šogad pirmajā ceturksnī sasniedza 8,815 miljonus tonnu, kas atbilda pērnā gada līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!