Foto: LETA

NATO valstu politiķiem jābūt aktīvākai un skaidrākai komunikācijai ar Krieviju un šai valstij jāliek saprast, ka tā nav neievainojama, uzskata bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Graube intervijā aģentūrai LETA pastāstīja, ka bija vienīgais eksperts no Latvijas, kas nesen sniedza savu vērtējumu par aizsardzības jautājumiem ASV Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) rīkotajā sanāksmē.

Graube pastāstīja, ka CEPA patlaban gatavo analītisku ziņojumu, ar kuru iepazīstinās NATO dalībvalstu vadītājus pirms NATO samita Briselē. Šī analīze ir saistīta ar Lietuvas un Polijas 65 kilometrus garo sauszemes robežu jeb tā saukto Suvalku koridoru.

Lai arī ziņojuma gala secinājumi vēl nav apkopoti, Graube minēja vienu no faktoriem, kas, viņaprāt, ir svarīgi no Latvijas skatupunkta.

Bijušais NBS komandieris norādīja, ka Krievija Kaļiņingradas reģionā un rietumu kara apgabalos izvietojusi vai arī regulāri pārvieto savas modernākās uzbrukuma ieroču sistēmas, piemēram, taktiskos raķešu kompleksus "Iskander". Šādi ieroči, protams, publiskajā vidē tiek uztverti kā liels drauds. Tajā pašā laikā NATO valstīm ir vismodernākais pasaules bruņojums.

Graube norādīja, ka politiskās komunikācijas līmenī Krievijai nepieciešams demonstrēt, ka no draudiem nebaidāmies, jo šie Krievijas ieroči ir ievainojumi. Krievijas raķešu palaišanas iekārtas ir ievainojamas, un NATO rīcībā ir sistēmas, kas spēj tās neitralizēt.

"Tas nebūtu jātulko kā drauds Krievijas iedzīvotājiem, bet jāliek saprast, ka lielīšanās ar ieročiem ir bezjēdzīga. Ar to es nedomāju plašu mācību rīkošanu, lai demonstrētu Krievijai alianses spēku, taču politiķiem jābūt aktīvākai un skaidrākai komunikācijai ar Krieviju," sacīja Graube.

Protams, Krievija ir militāri spēcīga valsts, tomēr daudzi militāri speciālisti uzskata, ka Krievijas prezidents pašlaik lielā mērā blefo un pārspīlē moderno ieroču sistēmu reālo kaujas gatavību. Tajā pašā laikā nevajadzētu Baltijas valstīs justies kā trusīšiem un dramatizēt Krievijas pārākumu. Krievija, demonstrējot savus militāros muskuļus, mēģina ietekmēt Baltijas valstu sabiedrisko domu, taču Krievijai ir jāliek saprast, ka tā nav neievainojama. Šādā veidā arī Baltijas sabiedrība justos drošāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!