Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens izteicies, ka gadījumā, ja Krievija agresīvi vērsīsies pret Ukrainu, Maskavai gaidāmas sekas, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Šādi komentāri izskan laikā, kad Ukraina, kā arī tās sabiedrotās Rietumu valstis, paudušas bažas par plašu Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanos pie Ukrainas robežām.

"[ASV] Prezidents [Džo] Baidens par šo ir izteicies skaidri," intervijā ASV televīzijas kanālā NBC sacīja Blinkens: "Ja Krievija rīkosies neapdomīgi vai agresīvi, tam būs sekas."

Pēdējo nedēļu laikā ir saasinājušās cīņas starp Ukrainas valdības karaspēku un Maskavas stutētajiem prokrieviskajiem separātistiem valsts austrumos.

Kremlis ir noraidījis Rietumu aicinājumus atsaukt savus spēkus, noliedzot, ka tie rada apdraudējumu, vienlaikus piebilstot, ka militārās kustības Krievijas iekšienē ir Maskavas suverēns un iekšējs jautājums.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs 11. aprīlī teica, ka "neviens neplāno virzīties uz karu", taču piebilda, ka Maskava "nepaliks vienaldzīga" pret to krievvalodīgo cilvēku likteni, kuri dzīvo Ukrainas austrumos.

11. aprīlī Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs paziņoja, ka Londona un Vašingtona "stingri iebilst pret Krievijas Ukrainas destabilizācijas kampaņu" un aicināja Krieviju deeskalēt situāciju.

Citas NATO dalībvalsts - Turcijas - prezidents Radžeps Tajips Erdogans sestdien Stambulā, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, izteica atbalstu Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!