Foto: AP/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir atzinusi, ka Krievija ir pārkāpusi aizturēšanas izolatorā Maskavā 2009. mirušā jurista Sergeja Magņicka tiesības uz dzīvību un piespriedusi Krievijai izmaksāt viņa mātei un sievai 34 tūkstošus eiro lielu kompensāciju, vēsta portāls "Currenttime".

Magņickis četrus mēnešus pirms savas nāves 2009. gada 11. jūlijā pats iesniedza sūdzību pret Krieviju ECT.

Tāpat ECT atzina, ka Krievija Magņicka lietā pārkāpusi samērīgu personas aizturēšanas laiku un tiesības uz tiesu saprātīgos termiņos.

Krievijai vēl ir iespēja šo lēmumu pārsūdzēt. Vai tas tika darīts – pagaidām nav zināms.

Jau vēstīts, ka britu investīciju fonda "Hermitage Capital Management" konsultants un sadarbības partneris Magņickis tika apsūdzēts nodokļu nemaksāšanā un neskaidros apstākļos mira Maskavas cietumā "Matroskaja Tjišina" 2009.gada novembrī. Viņa nāve izraisīja plašu sabiedrisku rezonansi, tostarp arī Rietumu valstīs.

Jurista kolēģi uzskata, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājās atmaskot.

2011.gada jūlija beigās ASV Valsts departaments, nesagaidot Kongresa lēmumu, iesaldēja vairāku desmitu Krievijas amatpersonu banku kontus un liedza viņiem ieceļošanu ASV. Saskaņā ar 'Washington Post" informāciju "melnajā sarakstā" iekļauti aptuveni 60 uzvārdi.

ASV veica savu izmeklēšanu Magņicka slepkavības lietā, tā izraisot Krievijas sašutumu par iejaukšanos valsts iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!